BiH
0

Čović razgovarao s Rosemary di Carlo

FENA
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović razgovarao je jučer sa zamjenicom pomoćnika držnovnog tajnika za Europu Rosemary DiCarlo u Sarajevu.

Na sastanku je bilo govora o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini i aktivnostima oko donošenja novog ustava BiH, stoji u priopćenju iz Ureda za odnose s javnošću HDZ-a BiH.

Predsjednik HDZ-a BiH istaknuo je kako se bez legalnih i legitimnih predstavnika hrvatskog naroda ne može voditi rasprava oko donošenja novog ustava BiH te da je za hrvatski narod neprihvatljiva sadašnja dvoentitetska podjela BiH.

Dr. Čović kazao je kako se HDZBiH dosljedno zauzima za ustavni i administrativno-teritorijalni preustroj BiH i opravdano zahtijevanje da se uđe u proces dogovornog preustroja BiH i osiguranja pune ustavne i stvarne jednakosti sva tri konstitutivna naroda.

HDZBiH zalaže se da BiH bude demokratska, decentralizirana i država socijalne pravde, jednakih i standardiziranih kolektivnih prava naroda i pojedinačnih prava građana te za funkcionalnu državu jasno definiranih ovlasti, međusobnih odnosa i odgovornosti različitih razina vlasti.

Pristupanje BiH Europskoj uniji, NATO-u i drugim euroatlantskim integracijama vrhunski su prioriteti politike HDZ-a BiH jer su jamstvo dugoročne političke stabilnosti Bosne i Hercegovine te gospodarskog i socijalnog napretka, navodi se u priopćenju.