|

Čović razgovarao s povjerenikom Evropske unije

Čović razgovarao s povjerenikom Evropske unije
0
F
FENA
4.12.2007. u 14:01
0
komentara
0

dijeljenja
Čović razgovarao s povjerenikom Evropske unije
Predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović razgovarao je u ponedjeljak, 3. decembra, u Sarajevu s povjereniko Evropske unije gospodinom Olli Rehnom, priopćeno je danas iz Ureda za odnose s javnošću HDZ-a BiH.
Gospodin Rehn zahvalio se HDZ-u BiH i predsjedniku dr. Čoviću na trudu i punom doprinosu u svim dosadašnjim aktivnostima koje su dovele do normalizacije političkih prilika i parafiranja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Bosnom i Hercegovinom (SAA), navodi se u priopćenju.

Povjerenik Europske unije pozdravio je napredak koji je ostvaren u Parlamentarnoj skupštini BiH usvajanjem izmjena poslovnika oba doma, što je doprinijelo normalizaciji političkih odnosa u BiH. Lideri BiH sada imaju priliku da iskoriste trenutak i naprave sljedeći korak u nadogradnji sporazuma o reformi policije, kazao je Rehn.

On je istaknuo da je proces europskih integracija dvostran. Članstvo u EU donosi koristi novim članicama, ali one istovremeno moraju biti pripremljene za članstvo. Rehn je također kazao da će za potpisivanje SAA biti potrebna konkretizacija dogovora o reformi policije, a potpisivanje, za razliku od parafiranja, ne ovisi samo o Europskoj komisiji nego i o zemljama članicama EU.

"BiH će imati službeni sporazum s EU, a koliko će brzo zemlja sada krenuti dalje, ovisi od toga koliko brzo će ispuniti institucionalne i zakonodavne zahtjeve utvrđene u Mostarskoj deklaraciji i Akcijskom planu o reformi policije", kazao je Rehn.

"Otvaranjem razgovora o ustavnoj reformi, odnosno donošenju novoga Ustava BiH prejudicirat ćemo sva druga reformska rješenja. Tada ćemo izbjeći sve moguće sukobe oko nadležnosti države i nižih razina koje se otvaraju kod svakog pitanja. Mislim da je prigoda svima iskoristiti slijedećih sedam mjeseci i donijeti novi ustav BiH. Sve se svodi na to. Tvrdim da bi tada riješili 90 posto pitanja koja sada imamo kao hipoteke iz prošlosti. Nama treba partnerstvo i povjerenje šest domaćih političara, a međunarodna zajednica treba nam osigurati pomoć", kazao je dr. Čović.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.