{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Čović razgovarao s povjerenikom Evropske unije

F
4.12.2007. u 14:01
0
0
Čović razgovarao s povjerenikom Evropske unije
0
Čović razgovarao s povjerenikom Evropske unije
Predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović razgovarao je u ponedjeljak, 3. decembra, u Sarajevu s povjereniko Evropske unije gospodinom Olli Rehnom, priopćeno je danas iz Ureda za odnose s javnošću HDZ-a BiH.
Gospodin Rehn zahvalio se HDZ-u BiH i predsjedniku dr. Čoviću na trudu i punom doprinosu u svim dosadašnjim aktivnostima koje su dovele do normalizacije političkih prilika i parafiranja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Bosnom i Hercegovinom (SAA), navodi se u priopćenju.

Povjerenik Europske unije pozdravio je napredak koji je ostvaren u Parlamentarnoj skupštini BiH usvajanjem izmjena poslovnika oba doma, što je doprinijelo normalizaciji političkih odnosa u BiH. Lideri BiH sada imaju priliku da iskoriste trenutak i naprave sljedeći korak u nadogradnji sporazuma o reformi policije, kazao je Rehn.

On je istaknuo da je proces europskih integracija dvostran. Članstvo u EU donosi koristi novim članicama, ali one istovremeno moraju biti pripremljene za članstvo. Rehn je također kazao da će za potpisivanje SAA biti potrebna konkretizacija dogovora o reformi policije, a potpisivanje, za razliku od parafiranja, ne ovisi samo o Europskoj komisiji nego i o zemljama članicama EU.

"BiH će imati službeni sporazum s EU, a koliko će brzo zemlja sada krenuti dalje, ovisi od toga koliko brzo će ispuniti institucionalne i zakonodavne zahtjeve utvrđene u Mostarskoj deklaraciji i Akcijskom planu o reformi policije", kazao je Rehn.

"Otvaranjem razgovora o ustavnoj reformi, odnosno donošenju novoga Ustava BiH prejudicirat ćemo sva druga reformska rješenja. Tada ćemo izbjeći sve moguće sukobe oko nadležnosti države i nižih razina koje se otvaraju kod svakog pitanja. Mislim da je prigoda svima iskoristiti slijedećih sedam mjeseci i donijeti novi ustav BiH. Sve se svodi na to. Tvrdim da bi tada riješili 90 posto pitanja koja sada imamo kao hipoteke iz prošlosti. Nama treba partnerstvo i povjerenje šest domaćih političara, a međunarodna zajednica treba nam osigurati pomoć", kazao je dr. Čović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: