Ponovo o izbornom zakonu
73

Čović: Raspravljati o Schmidtovim izmjenama je besmisleno, nemamo dilema oko genocida u Srebrenici

F. H.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Predsjednik HDZ-a Dragan Čović je nakon sjednice Predsjedništva i Glavnog odbora ove stranke kazao da je njegov stav o genocidu u Srebrenici poznat te da vjeruje da je moguće postići dogovor oko izmjena Izbornog zakona.

Naglasio je da vjeruje da postoji mudrost i snaga i da će politika koju provodi HDZ biti posvećena rješavanju svih pitanja mirnim putem.

Na pitanje o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici, kazao je da on ima jasan stav o tome i da je to i kazao kada je otišao da se pokloni žrtvama.

"Radi čega neko želi nešto naglasiti to treba gledati u kontekstu., da li je nešto negdje u svijetu genocid ili već, da ne ulazim to ni izbliza nije pripremljeno. Nemamo dvojbi oko genocida u Srebrenici", poručio je Čović.

Čović je kazao kako još uvijek nije dogovoren bilo kakav sastanak sa partnerima u vlasti, ali da misli da treba doći na svaku sjednicu Predstavničkog doma ili Doma naroda.

"Moramo preuzeti odgovornost da se oko nekih stvari ne slažemo, ali tehniku kako. Mi moramo brzo raditi, sustižu nas i drugi problemi, posljedice globalnih problema vidimo i ovdje. Ja sam uvjeren da ova koalicija ima obavezu, jer smo sebi dali jedan program rada, mislim da program rada treba biti i za ovu godinu", kazao je Čović.

Najavio je mogući sastanak koalicije u Federaciji BiH gdje bi se analiziralo šta je urađeno i da je moguće da to bude organizovano bez medija.

"Raspravljati o zakonu koje je nametnuo visoki predstavnik je besmisleno. Ja sam rekao šta mislim. Da bi ga mijenjali moramo ga prvo usvojiti u parlamentarnoj proceduri. Da nije trebalo to smo kazali, da nije bio trenutak to smo kazali", kazao je Čović.

Čović je što se tiče Izbornog zakona dodao i da smatra da se mogu promijeniti mnogi dijelovi ko je Schmidt nije dirao svojim izmjenama uključujući i izbor članova Predsjedništvo BiH.