Nastavak suđenja
0

Čović potpisao akt da bi Lijanovićima pribavio korist

FENA
Dragan Čović (Foto: Sarajevo-x.com)
Dragan Čović (Foto: Sarajevo-x.com)
Svjedočenjima bivšeg direktora Carinske uprave FBiH Slavka Sikirića te Josipa Čarapine (svjedoka odbrane) i izvođenjem materijalnih dokaza optužbe danas je u Kantonalnom sudu Sarajevo nastavljeno suđenje Draganu Čoviću, koji se tereti za zloupotrebu položaja ili ovlasti iz 2000. godine dok je bio na funkciji federalnog ministra finansija.

Sikirić se u svojstvu svjedoka optužbe očitovao o aktu - instrukciji Carinske uprave FBiH, odnosno dokazu br. 11 Kantonalnog tužiteljstva, koji mu je predočen, a čiju je vjerodostojnost potvrdio.

Radi se o aktu koji je Sikirić potpisao, a kojim je carinarnicama na području FBiH bilo naloženo naplaćivanje posebnih pristojbi - prelevmana na mašinski iskošteno meso peradi (tzv. pileći separat).

Čović je, prema tužbenim navodima, 23. juna 2000. godine donio i potpisao akt kojim je neovlašteno dao Carinskoj upravi FBiH obavezujuće mišljenje da se na mašinski iskošteno pileće i pureće meso i kožice namijenjene za proizvodnju ne primjenjuju odredbe Odluke o određivanju proizvoda za koje se pri njihovom uvozu plaća posebna taksa, a u namjeri da preduzeću "Lijanovići d.o.o." Široki Brijeg pribavi korist u vidu neplaćanja prelevmana.

Sikirić je naveo da je temeljni cilj donošenja spomenute instrukcije bilo ostvarivanje jednoobraznosti u postupanju carinarnica, ali se zbog proteka vremena nije mogao izjasniti o detaljima vezanim za raniju dinamiku dešavanja.

Naveo je, također, da je za vrijeme njegovog rukovođenja Carinskom upravom bilo karakteristično usklađivanje i donošenje određenih carinskih akata u koordinaciji s CAFAO-om, a s obzirom na određene paralelizme i različitu primjenu propisa.

Nakon što je zastupnik optužnice u ovom predmetu kantonalni tužitelj Aziz Jahjaefendić predočio materijalne dokaze - 20-ak različitih akata i pismena Carinske uprave FBiH, Federalnog ministarstva finansija i Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, uključujući i nalaze vještačenja, odbrana optuženog (advokati Zdravko Rajić i Davor Martinović) uputila je prigovor, ustvrdivši da se radi o nezakonitim dokazima.

Odbrana, nadalje, navodi "da nad dokazima nije ostvarena nikakva sudska kontrola", odnosno da nije sačinjen popis spisa, te da nema traga gdje su dokazi bili i da li je neko njima manipulirao.

Svjedok Josip Čarapina, privrednik iz Zagreba koji je s optuženim u 90-im bio u poslovnim odnosima, a danas i u prijateljskim, naveo je da je Čović 23. juna 2000. godine na dan kada je datirano tzv. obavezujuće mišljenje (dokaz br. 4. Tužiteljstva) bio u Zagrebu, opisujući susret s njime i zajedničkim im poslovnim partnerima, kao i Čovićev susret s tadašnjim potpredsjednikom Vlade R Hrvatske.

Dodao je da može biti precizan u tom pogledu, budući da vodi evidenciju o svim poslovnim susretima te predočio račune restorana u kojima su bili na zajedničkom ručku.

Zastupnik optužbe je prigovorio u vezi s ovim dokazima uz opasku da su usmjereni na umanjivanje odgovornosti optuženog, na što je odbrana uzvratila da se radi o dokazima koji su već korišteni u procesu u Sudu BiH.

Naime, glavni pretres u ovom predmetu, koji se odnosi na inkriminacije iz 2000. godine, otvoren je nakon što se Sud BiH u drugostepenom postupku u vezi sa spomenutim optužbama proglasio nenadležnim, a predmet ustupio pravosuđu Kantona Sarajevo na rješavanje.

Kako je najavljeno, na narednom ročištu (5. aprila) bit će predočen nalaz sudskog vještaka-grafologa u vezi s provjerom autentičnosti potpisa optuženog na spomenutom obavezujućem mišljenju, odnosno optuženi će biti ispitan u svojstvu svjedoka, te predočeni materijalni dokazi odbrane, čime bi dokazni postupak u ovom predmetu bio okončan, ukoliko ne bude dodatnih dokaznih prijedloga strana u postupku.