{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Čović potpisao akt da bi Lijanovićima pribavio korist

F
3.4.2012. u 14:29
0
16
Čović potpisao akt da bi Lijanovićima pribavio korist
0
Čović potpisao akt da bi Lijanovićima pribavio korist
Dragan Čović (Foto: Sarajevo-x.com)
Svjedočenjima bivšeg direktora Carinske uprave FBiH Slavka Sikirića te Josipa Čarapine (svjedoka odbrane) i izvođenjem materijalnih dokaza optužbe danas je u Kantonalnom sudu Sarajevo nastavljeno suđenje Draganu Čoviću, koji se tereti za zloupotrebu položaja ili ovlasti iz 2000. godine dok je bio na funkciji federalnog ministra finansija.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Sikirić se u svojstvu svjedoka optužbe očitovao o aktu - instrukciji Carinske uprave FBiH, odnosno dokazu br. 11 Kantonalnog tužiteljstva, koji mu je predočen, a čiju je vjerodostojnost potvrdio.

Radi se o aktu koji je Sikirić potpisao, a kojim je carinarnicama na području FBiH bilo naloženo naplaćivanje posebnih pristojbi - prelevmana na mašinski iskošteno meso peradi (tzv. pileći separat).

Čović je, prema tužbenim navodima, 23. juna 2000. godine donio i potpisao akt kojim je neovlašteno dao Carinskoj upravi FBiH obavezujuće mišljenje da se na mašinski iskošteno pileće i pureće meso i kožice namijenjene za proizvodnju ne primjenjuju odredbe Odluke o određivanju proizvoda za koje se pri njihovom uvozu plaća posebna taksa, a u namjeri da preduzeću "Lijanovići d.o.o." Široki Brijeg pribavi korist u vidu neplaćanja prelevmana.

Sikirić je naveo da je temeljni cilj donošenja spomenute instrukcije bilo ostvarivanje jednoobraznosti u postupanju carinarnica, ali se zbog proteka vremena nije mogao izjasniti o detaljima vezanim za raniju dinamiku dešavanja.

Naveo je, također, da je za vrijeme njegovog rukovođenja Carinskom upravom bilo karakteristično usklađivanje i donošenje određenih carinskih akata u koordinaciji s CAFAO-om, a s obzirom na određene paralelizme i različitu primjenu propisa.

Nakon što je zastupnik optužnice u ovom predmetu kantonalni tužitelj Aziz Jahjaefendić predočio materijalne dokaze - 20-ak različitih akata i pismena Carinske uprave FBiH, Federalnog ministarstva finansija i Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, uključujući i nalaze vještačenja, odbrana optuženog (advokati Zdravko Rajić i Davor Martinović) uputila je prigovor, ustvrdivši da se radi o nezakonitim dokazima.

Odbrana, nadalje, navodi "da nad dokazima nije ostvarena nikakva sudska kontrola", odnosno da nije sačinjen popis spisa, te da nema traga gdje su dokazi bili i da li je neko njima manipulirao.

Svjedok Josip Čarapina, privrednik iz Zagreba koji je s optuženim u 90-im bio u poslovnim odnosima, a danas i u prijateljskim, naveo je da je Čović 23. juna 2000. godine na dan kada je datirano tzv. obavezujuće mišljenje (dokaz br. 4. Tužiteljstva) bio u Zagrebu, opisujući susret s njime i zajedničkim im poslovnim partnerima, kao i Čovićev susret s tadašnjim potpredsjednikom Vlade R Hrvatske.

Dodao je da može biti precizan u tom pogledu, budući da vodi evidenciju o svim poslovnim susretima te predočio račune restorana u kojima su bili na zajedničkom ručku.

Zastupnik optužbe je prigovorio u vezi s ovim dokazima uz opasku da su usmjereni na umanjivanje odgovornosti optuženog, na što je odbrana uzvratila da se radi o dokazima koji su već korišteni u procesu u Sudu BiH.

Naime, glavni pretres u ovom predmetu, koji se odnosi na inkriminacije iz 2000. godine, otvoren je nakon što se Sud BiH u drugostepenom postupku u vezi sa spomenutim optužbama proglasio nenadležnim, a predmet ustupio pravosuđu Kantona Sarajevo na rješavanje.

Kako je najavljeno, na narednom ročištu (5. aprila) bit će predočen nalaz sudskog vještaka-grafologa u vezi s provjerom autentičnosti potpisa optuženog na spomenutom obavezujućem mišljenju, odnosno optuženi će biti ispitan u svojstvu svjedoka, te predočeni materijalni dokazi odbrane, čime bi dokazni postupak u ovom predmetu bio okončan, ukoliko ne bude dodatnih dokaznih prijedloga strana u postupku.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: