Telegram saučešća
200

Čović pisao kralju Španije: Napad u Barceloni udar je na temeljne vrijednosti čovječanstva

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović uputio je telegram saučešća španskom kralju Felipeu VI i narodu Španije.

"Vaše Visočanstvo, s velikim žaljenjem i tugom smo primili vijest o stravičnom terorističkom napadu koji se dogodio u Barceloni. Najoštrije osuđujem ovo nemilosrdno nasilje i bezumni teroristički čin ubijanja i zastrašivanja nevinih ljudi. Napad u Barceloni udar je na temeljne vrijednosti čovječanstva i demokratije. Terorizmu se odlučnije no ikad, ujedinjeni u zajedničkoj borbi, moramo suprotstaviti svim raspoloživim sredstvima i pobijediti najveće zlo današnjice. U ime Predsjedništva Bosne i Hercegovine i svoje lično ime izražavam duboko saučešće i saosjećanje s boli i patnjama porodica poginulih i ranjenih, i cjelokupnim narodom Španije u ovim teškim trenucima", napisao je Čović.

Podsjećamo, trinaest osoba je ubijeno a stotinu povrijeđeno u dva odvojena teroristička napada u Barceloni i Cambrilsu. Jedan napad je izveden kombijem, a drugi putničkim vozilom Audi.

U Barceloni je izveden veći napad u kojem je ubijeno 13 osoba. Vozač kombija je pobjegao, a dvije osobe koje se povezuju sa napadom su uhapšene. U Cambrilsu je oboreno šest pješaka i jedan policajac, od toga dvije su osobe teže povrijeđene, a poginulih nema. Policija je likvidirala pet osoba za koje se sumnja da su učestvovali u napadu.