Mostar
37

Čović: Partnerstvo SNSD-a i HDZ-a nema alternativu, ono je nedodirljivo

S. Š. U.
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović nakon sastanka sa SNSD-om (Foto: G. Š./Klix.ba)
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović nakon sastanka sa SNSD-om (Foto: G. Š./Klix.ba)
Danas je u Mostaru održan sastanak predstavnika SNSD-a i HDZ-a o formiranju vlasti na nivou BiH.

Delegaciju SNSD-a činili su Željka Cvijanović, Zoran Tegeltija, Radovan Kovačević, Luka Petrović i Velibor Milivojević.

U ime HDZ-a BiH sastanku su prisustvali Dragan Čović, Borjana Krišto, Marinko Čavara, Darjana Filipović i Davor Pranjić.

"Meni je zadovoljstvo da smo danas imali radnu posjetu prijatelja iz Republike Srpske. Željeli smo na jedan prijateljski način sagledati aktuelni politički trenutak. Dogovorili smo određene aktivnosti kako osnažiti naša partnerstva. Informirao sam Dodika o čemu smo razgovarali sa svim drugim strankama i što smo dogovorili o FBiH. Mislim da sam u detalje oko toga definirao i programska načela koja dogovarmo i kada bi se to trebalo realizirati", istakao je Čović.

Naglasio je da su HDZ i SNSD dogovorili potvrdu svog partnerstva na konstituirajućoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta BiH 1. decembra.

"Da tad izaberemo kolegije i da idemo dalje u proces sukladno kalendaru koji predviđa Izborni zakon jednom ubrzanom dinamikom ka formiranju vlasti. Vladu Federacije želimo imati do kraja godine. U Federaciji BiH već osam godina imamo istu strukturu ministara. To je u najkraćem. Čini mi se da smo taj nivo našeg partnerstva voljni prenijeti na sve naše saradnike koji će obnašati funkcije. Gdje god su HDZ i SNSD, trudit ćemo se da imamo partnerstvo, pa i na nižim nivoima. Posebno između mene i predsjednika Dodika", istakao je Čović.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Prethodno su radne grupe stranaka Osmorke i HDZ-a usuglasile programske ciljeve za formiranje vlasti za mandatni period 2022. - 2026. godina, pa je Čović govorio i o formiranju Vlade FBiH.

"Razgovori na nivou FBiH su vođeni sa svim strankama tako da nema izuzeća ni za jednu stranku osim DF-a i sa svima se razgvaralo jer nam je takav izborni rezultat da skoro isključuje neke stranke, to je onda neko šarenilo u izboru. Taj proces smo priveli kraju sa strankama koje do sad djelomično nisu bile u vlasti. Mislim da smo zajednički program usaglasili i ne bi me iznenadilo da to naredne sedmice prezentiramo javnosti, primarno zbog federalne vlade da ne ulazimo u koncept u kojem bismo djelili samo fotelje. Uvjereni smo da ćemo možda i prije 1. decembra imati taj dio usaglašen između ovog bloka stranaka. Nije bilo izbjegavanja bilo koga kada govorimo o FBiH. Kada je u pitanju RS, mi smo svi jedni drugima čestitali. Danas je ovo službeni sastanak da potvrdimo svoje partnerstvo. Mi ćemo u konačnici i potvrditi je li to legitimna većina u parlamentima", istakao je predsjednik HDZ-a.

Čović je odgovorio i na pitanje na kojim državnim ministarstvima će insistirati HDZ.

"Nismo danas razgovarali o kadrovskim pitanjima, mi trebamo konstituirati parlamentarne većine, a iza toga ćemo sjesti i složiti dalje aktivnosti jer su rokovi relativno kratki. Do tada ćemo sjesti i dogovoriti ono što je nužno. Tvrdim da naše partnerstvo, kada je u pitanju kadriranje zbog toga neće biti ugroženo. To je posljednje pitanje. Mi želimo vrlo jasno pokazati strateško partnerstvo za četiri godine koje su ispred nas", poručio je Čović.

Naglasio je da partnerstvo SNSD-HDZ "nema alternativu", jer je to proizvod izbornog rezultata.

"Vidjet ćemo kako ćemo složiti Dom naroda. Mislim da ćemo imati devet ili deset delegata na koji se neće moći baš tako utjecati. Matematiku radi svako na svoj način. Zato smo ovo naglasili kao snažno partnerstvo. Ono je nedodirljivo", naglasio je Čović.