Susret u Moskvi
64

Čović odnose sa Rusijom diže na viši nivo, najavio da će Matvijenko opet posjetiti BiH

A. D.
Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH i lider HDZ-a Dragan Čović susreo se danas u Moskvi sa Valentinom Matvijenko, predsjednicom Gornjeg doma ruskog parlamenta Vijeća Federacije.
Sa sastanka je poručeno da će odnosi Rusije i Bosne i Hercegovine dostići novi nivo zahvaljujući međuparlamentarnom dijalogu.

"Rusija je jedan od najvećih investitora u ekonomiju Bosne i Hercegovine. Mi smo zainteresovani za proširenje višestruke suradnje sa oba entiteta i sa sva tri naroda Bosne i Hercegovine. Postoji stalni politički dijalog između Moskve i Sarajeva, razvijamo trgovinsku i ekonomsku saradnju", izjavila je Matvijenko.

Prema njenim riječima, polovinom 2019. godine iznos direktnih investicija iz Rusije u BiH iznosio je 887 miliona dolara.

"Posljednji put kada smo došli u vašu zemlju tokom Svjetskog prvenstva 2018. godine, bili smo impresionirani organizacijom turnira u Ruskoj Federaciji. Želio bih da naš sadašnji sastanak podigne odnose između zemalja na novi, visoko kvalitetni nivo", izjavio je Čović.

On je kazao da Matvijenko planira posjetu Bosni i Hercegovini i to u maju 2020. godine, radi učešća na sjednici Asocijacije evropskih senata“.

Podsjetimo, Matvijenko se tokom svoje posljednje posjete BiH obratila u Domu naroda Parlamenta BiH a njen govor je izazvao negativne reakcije.

Ona je, naime, u svom govoru izjavila da se Rusija zalaže za što skorije uklanjanje Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini i da se u BiH desio "građanski rat".