{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Čović: Od stranaka sa sličnim vizijama partneri u vlasti mogu imati samo koristi

F
FENA
17.6.2015. u 20:22
0
90
Čović: Od stranaka sa sličnim vizijama partneri u vlasti mogu imati samo koristi
0
Čović: Od stranaka sa sličnim vizijama partneri u vlasti mogu imati samo koristi
Dragan Čović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednici Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) Dragan Čović i Amer Jerlagić razgovarali su danas o aktuelnoj političkoj situaciji u Federaciji, odnosno krizi vlasti nakon što je Demokratska fronta (DF) odlučila istupiti iz koalicije.
Čović je novinarima nakon sastanka u Predsjedništvu BiH kazao da trenutni partneri u vlasti ne mogu imati nikakvu štetu, nego samo korist ako bi stranke koje slično promišljaju budućnost BiH i odnose u FBiH bile dio tog partnerstva.

Dodao je da se u tom slučaju ne radi o klasičnoj koaliciji naglasivši da nije razgovarano ni o kakvim uvjetima, ali je najavio da bi s Jerlagićem trebao razgovarati i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović u narednim danima.

"Govorim samo o jednoj stranci, a mi ćemo dalje razgovarati sa svima onima za koje vjerujemo da možemo izbjeći zamke koje smo napravili sami sebi u zadnja tri, četiri mjeseca", istaknuo je Čović.

Nazvao je Savez za bolju budućnost (SBB) BiH kvalitetnim rješenjem zbog njihovog kapaciteta, ali predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić u ovom trenutku ne želi u vlast, no Čović je izrazio optimizam da će se ti odnosi promijeniti.

"Vjerujem da će ova Vlada FBiH s ovim kapacitetom nastaviti rad u narednih mjesec ili dva dana i rješavati bar operativne probleme, dok u hodu ne prepoznamo mogućnost tog snažnijeg partnera ili snažnije parlamentarne potpore", pojasnio je Čović.

Jerlagić je novinarima nakon sastanka kazao da u narednim danima treba pronaći agendu rada koja bi bila prihvatljiva i za SBiH i eventualno za još neke partnere koji bi bili dio nove vlasti, potvrđujući da je SBiH-u ponuđeno da budu dio parlamentarne većine.

"Želimo biti dio partnerstva, ali na način da budemo konstruktivni da rješavamo krizu u kojoj se nalazi Federacija. Podržat ćemo reformsku agendu za Evropsku uniju i britansko-njemačku inicijativu, želimo biti neko ko će biti konstruktivan u rješavanju ove situacije", dodao je Jerlagić.

Podvukao je da mu je poznato ko bi još mogao biti dio parlamentarne većine kako bi postojala 52 ili 55 poslanika u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta.

Na kraju je istaknuo da je SBiH-u ponuđeno je da uđu u Vladu FBiH, ali u trenutku kad DF napusti Vladu i mjesto potpredsjednika FBiH, dodajući da će se tada razgovarati o svim pozicijama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: