Posjeta rektora
21

Čović obećao pomoć države Sveučilištu u Mostaru, ozvaničena saradnja s Univerzitetom "Matej Bel"

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Sveučilište u Mostaru i Univerzitet "Matej Bel" iz slovačke Banske Bistrice danas su potpisali osnivanje zajedničkog master studija, a jedan od ciljeva je i izgradnja zajedničkog Centra za krizni menadžment u Mostaru.

Rektore obje visokoškolske institucije primio je u svom mostarskom uredu Dragan Čović, član Predsjedništva BiH. Čović je kazao da je sretan zbog ove saradnje, posebno jer se produbljava i nastavlja saradnja dviju zemalja koja traje već dvadeset godina.

"Veselim se da smo napravili jedan ovakav iskorak i želim iskazati potpunu podršku svih institucija Bosne i Hercegovine. Možete računati na podršku vlasti svim projektima koji se dogovore s našim Sveučilištem u Mostaru", izjavio je Čović.

Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru, kazao je da će se zajednički master studij realizirati kroz Filozofski fakultet i Studij politologije u Mostaru te Studij politologije u Banskoj Bistrici.

"Cijeli projekt finansira Vlada Slovačke, a ja se zahvaljujem rektoru što je intezivirao naše početne razgovore. On je za nas važan jer mi na Sveučilištu u Mostaru želimo steći nova znanja i iskustva, posebno kroz prizmu njihovih iskustava u Evropskoj uniji", kazao je Tomić.

Zahvalio se posebno i Čoviću koji je sve vrijeme davao podršku ovoj i ovakvim aktivnovnostima sveučilišta.

Vladimir Hiadlovsky, rektor Univerziteta "Matej Bel" iz Banske Bistrice, iskazao je zadovoljstvo uspostavljanjem saradnje sa Sveučilištem u Mostaru.

"Ovo je samo prvi korak, kako smo razgovarali s predsjednikom, jedan od ciljeva je izgradnja Centra za krizni mendžment u Mostaru, našeg zajedničkog projekta", kazao je Hiadlovsky.