U očekivanju utorka
124

Čović o sjednici Predsjedništva: Ako sutra ne dobijemo mandatara ulazimo u veliku krizu

R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
U Mostaru su održane sjednice predsjedništava HDZ-a BiH i HNS-a, a medijima se obratio predsjednik ove dvije političke organizacije Dragan Čović.

Čović je na pitanje novinara kazao kako su predstavnici HNS-a učinili sve kako bi sporazum o formiranju vlasti bio potpisan i do kraja uravnotežen. Zapitao se zašto nekome treba da dvadesetak dana poslije dogovora otvara pitanja koja su tada zatvorena, ali i ustvrdio da bi sutra trebalo dobiti mandatara Vijeća ministara, a kroz nekoliko dana na neki drugi način kompromitiranje tog dogovora.

"Mogu samo nagađati da li ćemo sutra dobiti mandatara, ali sama činjenica da neko ide u njegovu provjeru, a da ga nemam, dovoljno govori za sebe o političkim igrama koje se dešavaju, spinovima... Moje pitanje je na osnovu čega je neko poslao takvu jednu provjeru, kojim putem, kako je to moguće. Ne bi me iznenadilo da on sutra bude i potvrđen", zapitao se.

Čović je najavio da bi politički "manevri" oko uspostave vlasti se iz Predsjedništva mogli premjestiti u neku drugu instituciju, možda zakonodavnu. U slučaju da sutra Tegeltija ne bude imenovan, Čović očekuje ulazak u nove krize.

"Mi smo već u krizi nesagledivih razmjera. Godinu dana je od izbora, a još uvijek nagađamoo strukturi Vijeća ministara. Previše se naglaska stavilo na nešto što je trrbalo davno završiti", kazao je Čović.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

Odgovarajući na pitanje da li je televizija Herceg-Bosne uopće održi projekat, Čović je kazao kako je to potpuno izvjesno i nema apsolutno nikakvih problema u odnosu na plan.

"Nalazimo s u eksperimentalnom projektu, a vlasnici su kantoni i općine s hrvatskom većinom. Svi su preuzeli svoje obaveze. Što se tiče ove i naredne godine one su finansijski zaokružene", pojasnio je.

Govoreći o situaciji u Mostaru kazao je da je ovo tema više od 10 godina i da sve što rade je nastojanje da se promjeni izborni zakon i da se riješe ovi problemi.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

"Mostar je grad pun iskušenja. Ja kao građanin Mostara mogu neke stvari kazati, a imao bih bezbroj primjedbi o tome šta bi se trebalo riješavati. Što se političkih odnosa tiče, za te kakva je dinamika odnosa između dva naroda i političkih stranaka. Primarno mislim na SDA i HDZ. To će biti zanimljiva utakmica koja će trajati dva ili tri mjeseca", kazao je Čović.

Oko goruće teme ugašene mostarske kompanije Aluminij kazao je da je sve učinio što je obećao, da su obezbijeđena sredstva za otpremnine radnika, a pokretanja proizvodnje neće biti bez strateškog partnera.