Optužio SDA
1.1k

Čović o otkazivanju sjednice Doma naroda: Neviđena opstrukcija onih koji se kunu u BiH

B. R.
Dragan Čović, predsjednik HDZ-a (Foto: T. S./Klix.ba)
Dragan Čović, predsjednik HDZ-a (Foto: T. S./Klix.ba)
Predsjednik HDZ-a i predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine Dragan Čović je ocijenio da je na djelu "neviđena" blokada državnih institucija. Za to je optužio SDA nazvavši je izvorom krize u Bosni i Hercegovini.
Ovo je izjavio nakon što je otkazana za danas najavljena sjednica Doma naroda na kojoj se po hitnom postupku trebao razmatrati njegov prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona. Sjednica je otkazana, jer nedolaskom delegata SDA Bakir Izetbegovića, Asima Sarajlića i Amira Fazlića nije bilo kvoruma.

"Uvjeren sam da ono što su kolege iz dijela bošnjačkih glasova uradili, s obzirom na to da je bilo deset delegata, mogu doživjeti samo kao blokadu institucija i države ili kao opstrukciju rada zakonodavne vlasti na načina kakav do sada nije viđen ili bar duže vrijeme nije viđen", ocijeno je.

Čović žali što se to desilo te je saopćio da je za sutra, 27. april, ponovo zakazao sjednicu Doma naroda s početkom u 10 sati. Smatra da je postojala saglasnost da se pitanje Izbornog zakona riješi, ali da je dogovor uvijek izostao u trenutku kada je postojala mogućnost da se on postigne.

"Svaki puta kada bismo razgovarli imali smo jasno očitovanje da nije dobro da Bošnjaci Hrvatima biraju člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i delegate u Domu naroda. Kada bismo to trebali riješit,i imali smo opstrukcije. Nekada se nije željelo razgovarati, a nekada su govorili da bjanko prihvaćaju prijedlog međunarodne zajednice", istakao je.

SDA je optužio da želi "ovladati" Federacijom Bosne i Hercegovine.

"SDA želi izabrati i člana Predsjedništva i delegate Doma naroda", ponovio je.

Kao razlog zašto tako misli, istakao je SDA-ov prijedlog da Dom naroda Parlamenta FBiH bude poput Vijeća naroda u Republici Srpskoj. Poručio je da je ovo blokada institucija od onih koji se "kunu" u Bosnu i Hercegovinu.

"Ovo je neviđena blokada, bez ublažavanja. Baš je neviđena, jer neko pred samu sjednicu izađe pred vas i kaže da mu se nešto ne sviđa. To se kaže na samoj sjednici. Dao sam šansu za dogovor, da se stvori demokratski ambijent za održavanje izbora", kazao je Čović.

Za razliku od predsjednika SDA Bakira Izetbegovića koji očekuju da ove godine budu održani Opći izbori, Čović smatra da ne postoje, kako je rekao, formalno-pravni uslovi za održavanje izbora. Djelovanje SDA je naveo kao potvrdom da nema uslova za održavanje izbora. Ovoj stranci je poručio da je "izvorište krize".

Izetbegović je ranije danas, govoreći o tome zašto delegati SDA nisu željeli doći na sjednicu Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine, izjavio da je HDZ-ov prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona "nakaradan".