Jedinstvo HNS-a?
1

Čović o HDZ-u 1990: I ranije su kalkulirali sa SDA, a znamo kako su završili

Piše: R. D.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Na današnjoj konferenciji za medije poslije sjednica Predsjedništva i Glavnog odbora HDZ-a Dragan Čović se osvrnuo na najavljeni zajednički izlazak na izbore Hrvatskog narodnog sabora BiH, kao i učestale kritike koje dolaze iz druge najjače stranke tog bloka – HDZ 1990.

"Na posljednjoj sjednici koja je bila u Mostaru imali smo jedinstven stav svih stranaka HNS-a, na sjednici u Vitezu nisu bili predstavnici Devedesetke, ne znam iz kojih razloga. Svi drugi prisutni su se izjasnili, a bilo je deset predstavnika stranaka, da zajedno idemo na izbore. Nakon toga je došlo očitovanje u medijima iz HDZ-a 1990, ja ga uvažavam ma kakvo ono bilo. Navikli smo mi na njihove turbulencije i kad predsjednik stranke dogovara s nama, njegovi kantonalni odbori nam pišu saopćenja. Bolje da se piše s vrha stranke", odgovorio je Čović.

Dobili smo mi mnogo saopćenja iz Kantonalnog odbora HDZ-a 1990 iz Sarajeva, nastavio je Čović, pa im predsjednik pređe u SDA.

"Njima su otvorena vrata, kao i svakom drugom, kad se bude donosila konačna odluka o izlasku na izbore, a naredna sjednica Predsjedništva HNS-a će biti takva. Mislim da ćemo imati jednu veliku većinu stranaka koje žele zajedno ići na izbore. Ova politička opcija će na izborima dobiti uvjerljivu većinu, a svako ima pravo procjenjivati. I posljednji put je Devedesetka procjenjivala da je dobro praviti kalkulacije sa SDA. Oni su to radili, a završili su kako su završili. Ja ih mogu samo pozvati da razmisle da HNS ima svoje posebno mjesto", kazao je Dragan Čović.