BiH
0

Čović: O budućnosti šestorke odlučuje isključivo šestorka

FENA
Dragan Čović (Foto: Klix)
Dragan Čović (Foto: Klix)
Dobili smo budžet BiH i vrlo sam zadovoljan zbog toga. BiH nakon duže vremena može kazati da ima pravo razmišljati o izgradnji socijalne i ekonomske strategije koja ima šansu da stvori uvjete da prihodovna strana proračuna na svim razinama BiH bude veća bolja i sadržajnija, izjavio je predsjedavajući Doma naroda PSBiH Dragan Čović nakon završetka sjednice Doma na kojoj je usvojen budžet institucija BiH za 2012.

Čović tvrdi da bez ovog dokumenta koji je danas usvojen to ne bismo mogli.

"Uspjeli smo u relativno kratkom vremenu i zahtjevnom političkom ambijentu izvršiti većinu stvari koje smo i dogovorili. Ostala je izmjena Ustava, odnosno, Izbornog zakona radi implementacije presude Suda u Strasburu", rekao je Čović.

Uvjeren je da će na pregovore na visokom nivou koji će biti održani u Briselu 27. juna delegacija BiH ponijeti i pripremljen dokument koji će garantirati poštivanje presude ovog suda. Kazao je da mu je žao što delegati iz SDA nisu podržali budžet.

"Kako ćemo nastaviti dalje ovisi od ovih šest stranaka. Siguran sam da ćemo mi, na tragu dogovora iz Mostara i Sarajeva, ovih dana sjesti i vidjeti kako dalje. Osobno ću učiniti sve da nastavimo normalno s radom. Vrlo jasno, o budućnosti "šestorke" odlučuje isključivo "šestorka"", rekao je Čović.