BiH
0

Čović: Novi sastanak lidera stranaka na području Sarajeva

FENA
Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović kazao je danas u Mostaru da bi se novi sastanak lidera najjačih političkih stranaka trebao održati na području Sarajeva gdje bi se razgovaralo o koncepciji ustavne reforme.

Čović je to izjavio na sastanku s veleposlanikom Austrije u BiH Wernerom Alnhofferom tijekom kojeg je bilo riječi o aktualnim političko gospodarskim prilikama, aktivnostima oko donošenja novog Ustava BiH i strateškim projektima u Federaciji BiH koji će se naći u federalnom proračunu za 2008. godinu, priopćeno je iz Ureda za informiranje te stranke.

Tom prigodom predsjednik HDZ-a istaknuo je da će se značaj potpisivanja Mostarske deklaracije i posljednjeg sastanka lidera najjačih stranaka u BiH vidjeti za mjesec dana.

"Otvaranjem razgovora o ustavnoj reformi, odnosno donošenju novoga Ustava prejudicirat ćemo sva druga reformska rješenja. Tada ćemo izbjeći sve moguće sukobe oko nadležnosti države i nižih razina koje se otvaraju kod svakog pitanja policije, obrazovanja i drugog", kazao je Čović te dodao kako je sada prigoda svima iskoristiti slijedećih osam, devet mjeseci i donijeti novi Ustav BiH.

Po njegovim riječima, tada bi se riješilo 90 posto pitanja koja sada postoje "kao hipoteke iz prošlosti".

"Nama treba partnerstvo i povjerenje šest domaćih političara, a međunarodna zajednica nam treba osigurati pomoć. Nama treba pobjeda, kao u partiji šaha, pobjeda za BiH na njezinu europskom putu", kazao je Čović te dodao kako treba žurno krenuti s ustavnim promjenama.