Komentirao dešavanja
197

Čović: Ništa nam nije poklonjeno u vezi EU, izmjene izbornog zakona nisu želja HDZ-a već hrvatskog naroda

V. K.
Foto: Denis Kapetanovic/Pixsell
Foto: Denis Kapetanovic/Pixsell
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović komentirao je još jednom odluku Evropskog vijeća o početku pregovora s BiH te je rekao kako državi ništa nije poklonjeno.

Nakon što je održao sastanak s ministrom hrvatskih branilaca Tomom Medvedevom u Mostaru, Čović je na konferenciji za medije izjavio kako se u narednom periodu moraju tačno odrediti svi planovi.

"Uistinu smo zadovoljni da smo dostigli ovu razinu, da danas to više nije tema i da je svih 27 članica EU potvrdilo kako pregovarački status treba početi. To se vrlo precizno komuniciralo, niko ništa ne poklanja. Mi u narednoj fazi trebamo definirati kalendar naših aktivnosti i vrlo jasne planove. Moramo vrlo dinamično postaviti svoje obaveze i za 2024. godinu, kao i za iduću godinu. Jedna od tih obaveza je 14 uslova, neko ih različito definira, bez Izbornog zakona taj paket nije završen kao paket", izjavio je Čović.

Komentirao je i prijedlog izmjena izbornog zakona koji je u proceduru prema Vijeću ministara uputio ministar pravde Davor Bunoza.

"Prijedlog će ići kroz redovnu proceduru, a ne kao neki koji su do sada išli na hitne postupke, jer ne bi mogli raditi ispravke. Prijedlog će doći na Vijeće ministara i svi ćemo se oko njega očitovati. Dobro mu pridonosi odluka Ministarstva pravde s vrlo jasnim stavom u vezi s Izbornim zakonom, kao i izmjena ustavnih odredbi. Nije to plod želja HDZ-a BiH, već HNS-a i hrvatskog naroda. Legitimno predstavljanje nema alternativu, kao što nema alternativu ni evropski put. Izborni zakon nije nikakav hir, vjerovatno ćemo ga mijenjati još deset puta, ali tamo gdje se štite kolektivna prava konstitutivnih naroda to se treba riješiti", istaknuo je.