BiH
0

Čović: Neozbiljno je da Srbija "oročava" vrijeme za isporuku Mladića

FENA
Predsjednik Socijaldemokratske partije Srbije Nebojša Čović izjavio je danas u Banjoj Luci da je njegova stranka za punu i potpunu saradnju s Haškim tribunalom, ali i ocijenio da je neozbiljno oročavati vrijeme kada će Srbija riješiti problem isporučivanja Haagu Ratka Mladića.

"I na prostoru BiH međunarodni faktor nije oročio vrijeme vezano za Radovana Karadžića", kazao je Čović i naglasio da želi da Srbija završi posao oko Mladića, jer to više ne bi bio predmet dnevne ili mjesečne politike i mogli bismo se okrenuti životnima problemima.

On je na pres-konferenciji u Banjoj Luci nakon razgovora s premijerom RS-a Miloradom Dodikom kazao da ne podržava saradnju s Haškim tribunalom koja je zasnovana na netačnim informacijama bilo s koje strane.

Podsjetio je i da je došlo do određenih političkih podjela u Srbiji u smislu saradnje ili nesaradnje Srbije s Haškim tribunalom, navodeći da sada Srbija ipak ima realan problem zbog nedostatka te saradnje, odnosno neisporučivanja Ratka Mladića.

Čović i Dodik su razgovarali i o pitanju rješavanja statusa Kosova, a lider SDP-a Srbije je na pitanje da li i koliko situacija oko Kosova utječe i na RS i BiH, naveo da je ovo isti region i da u njemu, bez obzira na trud, ne mogu se odvojiti neki problemi, način njihova rješavanja i sami procesi.

"Region sa sobom nosi snažnu osjetljivost i prošlost, kojoj, nažalost, nije izmaka nijedna etička zajednica na ovim prostorima", kazao je Čović i dodao da postoje i direktni i indirektni utjecaji koji dodatno mogu da destabiliziraju kompletan region.

Premijer Dodik je ponovio da sve što se "rješava u regionu je povezano".

Naveo je da, bez obzira na nastojanja pojedinaca koji žele da kažu da nema utjecaja rješavanje statusa Kosova i na BiH, to nije tačno.

"Nemoguće je pažnju javnosti, bez obzira na to koliko političari pričaju, isključiti iz onoga što se dešava u vezi s pregovorima na Kosovu. Potpuno sam uvjeren da građani u Banjoj Luci i RS-u s većom pažnjom to posmatraju, nego ono što se dešava u Sarajevu", kazao je Dodik dodajući da je to "prirodno i istinito, iako mogima ne odgovara kada se to kaže".

On je dodao da se različiti pristupi primjenjuju kada je u pitanju Kosovo, a drugi kada je u pitanju BiH, te da to očigledno izaziva određene "frustracije" kod građana, zbog čega s takvom praksom treba prestati.

Poručio je da se mora učiniti sve da se situacija stabilizira, te da je jedina alternativa svima u regionu evropski put, ali ne gubljenjem identiteta.