Pogled u prošlost
46

Čović: Nema takozvane Herceg-Bosne, ali nećemo se opterećivati kada oni tako govore

A. D.
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović govorio je danas na obilježavanju 25. godišnjice osnivanja Udruženja i veterana Domovinskog rata Hrvatskog vijeća odbrane HB o značaju tzv. Herceg-Bosne.

"Siguran da je HZHB učinila ono što niko drugi u Bosni i Hercegovini nije. Dala je jedan doprinos da mi imamo mogućnost da i Hrvatska osigura svoju neovisnost, svoju slobodu, unutar povijesnih granica, a s druge strane očuvali smo ono što se moglo očuvati kada je u pitanju hrvatski narod i samu BiH kao takvu, kazao je Čović.

On je rekao da se HZHB do kraja ugradila u sadašnje tkivo Bosne i Hercegovine.

"Nema u 'Herceg Bosni' nikakve takozvanosti, međutim, nemojmo se previše opterećivati kada oni tako nešto govore. Oni imaju svoje strategije bez obzira u kojem ih vremenskom perodu iznose, bez obzira je li to vrijeme kada smo morali posegnuti za Hrvatskom samoupravom ili neko drugo u 24. godine od rata na ovamo. Tih iskušenja će biti, jer mi nismo formalno završili ono što smo trebali. Trebamo štititi vrijednosti Domovinskog rata i dostojanstvo naših branitelja na poseban način. Dobar dio vlasti i danas nije završio kada je u pitanju pravni mir BiH, pravno uređenje BiH", kazao je Čović.