{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Čović: Nema reda u BiH dok se ne rekonstruira Vlada FBiH

F
18.10.2011. u 16:03
0
19
Čović: Nema reda u BiH dok se ne rekonstruira Vlada FBiH
0
Čović: Nema reda u BiH dok se ne rekonstruira Vlada FBiH
Dragan Čović (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
"Ako se u iduća dva dana postigne dogovor oko formiranja vlasti u Srednjobosanskom kantonu, u petak 21. oktobra će biti održana sjednica Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona u Mostaru. U protivnom, ako se ne postigne dogovor u SBK-u Skupština HNK-a neće biti održana", kazao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović nakon današnjeg sastanka u Mostaru s predsjednikom SDA Sulejmanom Tihićem.
"Nećemo dozvoliti da nas bilo ko ucjenjuje na bilo koji način, želimo bit konstruktivni do kraja. Postoje dvije paralele između dva kantona koje su bile s paritetnim režimom i ako smo našli prostora i truda da u HNK-u postignemo dogovor između dva naroda ne vidim niti jednog razloga zašto to ne bismo uradili i u srednjoj Bosni", kazao je Čović.

Zamoljen da komentira rad Vlade Federacije BiH, Čović je kazao kako nema reda u BiH dok se ne rekonstruira Vlada i to u skladu s izbornim rezultatima.

"Nema nikakve mogućnosti da mi smatramo kako Vlada FBiH radi dobro ili da išta radi dobro za BiH ako u njoj nisu predstavnici hrvatskog naroda koji su uvjerljivo dobili ove izbore. Naša želja je da do kraja godine izađemo s kompletnom strukturom vlasti koja može preuzeti odgovornost za BiH u iduće tri godine", kazao je Čović.

U izjavi za novinare predsjednik SDA Sulejman Tihić je kazao kako su, kada je riječ o dva spomenuta kantona, već u šestom mjesecu predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i on napravili okvirni dogovor oko formiranja vlasti.

"U HNK-u je već postignut konačan dogovor,u SBK-u postoji još nekoliko neriješenih pitanja oko kojih bi dogovor trebao biti postignut u nekoliko idućih dana. Koliko je meni poznato riječ je o jednom ili dva ministarstva, upitno je hoće li ona pripasti SDP-u ili HDZ-u", kazao je Tihić.

Također, i on je komentirao mogućnost rekonstrukcije Vlade FBiH, naglasivši kako je njegov stav odavno već poznat i kako HDZ BiH i HDZ 1990 trebaju biti dio federalne vlasti.

Inače, na današnjem sastanku u Mostaru između predsjednika HDZ-a BiH i SDA razgovaralo se o problemima oko funkcioniranja Grada Mostara. Bilo je riječi o saniranju stanja u javnim poduzećima koja su u gradskom vlasništvu, regulacijskim planovima i investicijama, te budžetu za narednu godinu.

"Oko većine pitanja o kojima smo razgovarali, a koja su vezana za probleme u Gradu Mostaru postigli smo dogovor. Jedan od naših zaključaka je da ne vidimo da Gradsko vijeće Grada Mostara ima bilo kakvih problema u zajedničkom radu kada je riječ o ove dvije stranke", kazao je Čović.

Prema Tihićevim riječima, tokom današnjeg sastanka postoji veliki stepen zajedničkog interesa da se riješe problemi u Gradu Mostaru.

"Ohrabrili smo naše predstavnike da idu u pravcu rješavanja problema u Mostaru. Znamo da svaka odluka traži kompromis, danas smo došli ovdje da pokažemo kako svi trebaju pokazati stupanj tolerancije, spremnosti za kompromis i dogovor. Sva pitanja oko kojih smo danas postigli dogovor trebala bi biti usvojena do prvog mjeseca iduće godine, a proračun i ranije", kazao je Tihić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: