|

Čović: Nema načina da ovaj saziv Vijeća ministara BiH imenuje direktore OSA-e i SIPA-e

Čović: Nema načina da ovaj saziv Vijeća ministara BiH imenuje direktore OSA-e i SIPA-e
15
A. D.
15.11.2019. u 16:08
67
komentara
15

dijeljenja
Čović: Nema načina da ovaj saziv Vijeća ministara BiH imenuje direktore OSA-e i SIPA-e Foto: R. D./Klix.ba
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je danas u Mostaru da nema načina da Vijeće ministara u sadašnjem sazivu u prisustvu predstavnika HDZ-a BiH imenuje nove direktore Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH.
Čović je ovo rekao na konferenciji za novinare komentarišući najave da će Vijeće ministara BiH u tehničkom mandatu imenovati direktore ove dvije agencije.

Inače, ovo pitanje se postavilo nakon što je jučer Inspektorat Republike Srpske saopćio da je zvanično poništena fakultetska diploma aktuelnog direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmana Mehmedagića.

Kompletan proces vezan za poništenje diplome direktoru OSA-e obilježile su brojne kontroverze. Poništenje je uslijedilo nakon najave SNSD-a kako neće podržati ponovni izbor Osmana Mehmedagića, kojem mandat ističe iduće sedmice, za generalnog direktora OSA-e.

Članovi Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH početkom ovog mjeseca su jednoglasno usvojili konačnu rang-listu kandidata koji su se prijavili na konkurs za izbor novog direktora Agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Najveći broj bodova je, prema kriterijima na osnovu kojih je formirana lista, dobio aktuelni direktor SIPA-e Perica Stanić.

Prema ustaljenoj proceduri, Nezavisni odbor će dostaviti rang-listu ministru sigurnosti BiH Draganu Mektiću koji je, prema zakonom predviđenim procedurama, dostavlja Vijeću ministara BiH koje imenuje novog direktora ove policijske agencije.No, sada će to očito biti upitno, pa će doći do situacije u kojoj je mandat istekao kako direktoru OSA-e, tako i direktoru SIPA-e.
Prijavi grešku


Komentari (67)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...