Formiranje vlasti
2

Čović: Nema Izbornog zakona bez Parlamenta, i da imamo dogovor šta bi mi vrijedio

I. Č.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Predsjednik HDZ-a Dragan Čović izjavio je danas tokom druženja s novinarima u Sarajevu da nema Izbornog zakona bez Parlamentarne skupštine BiH, poručivši da mu sada ne bi vrijedio taj dogovor i da ga ima.

"Meni je jasno da nema Izbornog zakona bez Parlamentarne skupštine BiH. Čak iako napravimo neki dogovor, šta mi vrijedi!?", kazao je Čović, dodavši da HDZ ne uslovljava formiranje vlasti Izbornim zakonom ni na jednom nivou vlasti u BiH.

"U Parlamentu Federacije BiH još tražimo parlamentarnu većinu. HDZ ne želi ući u vlast s partnerom koji ne razumije na isti način budućnost BiH", rekao je Čović.

Naveo je kako je u BiH nužno provesti ono što su, kako on kaže, prije 10 godina u Briselu potpisali predstavici svih stranaka.

"Potpisano je da jedan narod drugom neće birati predstavnike i to treba provesti. Kako provesti to je pitanje vještine. Ne mora HDZ uopće biti dio vlasti, ako je moguće da ga eliminirate iz političkog ambijenta u BiH kakav je definiran u Ustavu BiH, Aneksom 4 Dejtonskog sporazuma", kazao je on.

Dodao je kako se prilikom iščitavanja ustava moraju dodati sve odluke Ustavnog suda BiH jasno argumentovane ako nešto nije u skladu s ustavom.

"Treba obratiti pažnju na poziciju konstitutivnih naroda, imate odluku koja govori o tome da entiteti nisu sastavnica, nego isključivo konstitutivni narodi - Hrvati, Bošnjaci i Srbi. Da su oni ustavno načelo", rekao je Čović.