OHR-ova kazna još na snazi
0

Čović ne može biti prvi čovjek Vijeća ministara

Sarajevo-x.com
Dragan Čović
Dragan Čović
Postizborni razgovori o formiranju vlasti na svim nivoima užurbano se odvijaju iako su procjene da bi ona na državnom nivou mogla biti konstituirana tek na proljeće iduće godine.

Među prvima o kojima se špekulira da bi mogao biti novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. Međutim, kad bi i bio kandidat za to ili neko drugo mjesto u izvršnoj vlasti, Čović ne bi mogao biti izabran. Još je, naime, na snazi odluka OHR-a koja mu to onemogućava, javlja Federalna televizija.

Najžešći zagovarač da za predsjedavajućeg VM bude imenovan predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je njegov prije i poslijeizborni patner, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik. Osim što smatra da bi predsjedavajući VM trebao biti iz hrvatskog naroda, sam Čović nikad nije kazao ni da će biti, niti da želi kandidaturu za to ili neko drugo mjesto.

Sve da HDZ BiH i odluči kandidirati Čovića na ovu poziciju, on ne bi mogao biti i imenovan, na tu niti bilo koju drugu dužnost u izvršnoj vlasti. Kako su rekli u OHR-u, odluka o njegovoj smjeni s mjesta člana Predsjedništva BiH od 29. marta 2005. godine još je na snazi. Tadašnji visoki predstavnik Paddy Ashdown ga je smijenio zbog optužnice koju je državno tužilaštvo podiglo protiv njega, a Sud BiH potvrdio, zbog navodne zloupotrebe položaja i ovlasti, nesavjesnog rada u službi, dogovora za učinjenje krivičnog djela, organiziranog kriminala.

Čović je kao tadašnji dopredsjednik federalne vlade i ministar finansija, prema optužnici, uz posredovanje prof. Zdravka Lučića, omogućio firmi Lijanovići utaju poreza u visini od oko 40 miliona maraka. Taj je sudski proces završio odbijanjem optužnice zbog nenadležnosti suda.

Trenutno je ovaj predmet u radu Tužiteljstva Kantona Sarajevo, koje, kako doznaje Federalna TV, ni skoro dvije i pol godine od kako im je prebačen predmet od državnoga tužilaštva nije dobio sve dokazne predmete. Upravo zbog činjenice da je predmet prebačen u nadležnost Kantonalnoga tužiteljstva Sarajevo, za OHR je odluka o Čovićevoj smjeni na snazi. I bit će sve dok se ne okonča i ovaj proces ili je visoki predstavnik ne ukine.