Susret s Plenkovićem
811

Čović: Naše zalaganje za EU ima cijenu - ako treba da čeka evropski put, neka dugo čeka

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović sastao se u Zagrebu s premijerom Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem, a predstavnicima medija kazao je da evrospki put BiH može da sačeka.

Podsjećamo, Čović i Plenković su zajednički izrazili nezadovoljstvo dijelovima presude Prliću i drugima koji se, kako oni tvrde, odnose na nepotpuno i pogrešno utvrđeno činjenično stanje i određene političke konotacije koju ta presuda ima, a aludira na odgovornost tadašnjeg državnog vrha Republike Hrvatske.

"Na nama je da ispravimo kičmu i da za sva vremena kažemo da sve ono što je časno nikada ne dozvolimo da bude procesuirano. Moramo naše ljude hrabriti i moramo im reći da smo i mi vlast i da naše zalaganje za evropski put ima svoju cijenu. Mi ćemo jasno kazati – ako treba da čeka evropski put, neka dugo čeka. Mi ćemo se prije izboriti za svakog časnog predstavnika HVO-a i hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini", kazao je Čović.

Istaknuo je da Hrvati u BiH sa zabrinutošću prate sve ono što se u Den Haagu događalo ovih dana.

"Želimo stati iza svakog časnog pripadnika HVO-a i ohrabriti te ljude da ne nasjedaju na bilo koji oblik provokacije kojih već danas ima na nekim portalima i istupima nekih ljudi u BiH", izjavio je Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Rekao je da će vodstvo bosanskohercegovačkih Hrvata "znati odgovoriti političkim sredstvima na ta iskušenja" te tražiti rješenja za BiH i za ravnopravnost Hrvata s druga dva naroda.

"Pozivam naše partnere i Bošnjake i Srbe da zajedno odradimo te procese...kako bi što prije normalizirali odnose u BiH. Osobito u komunikaciji između hrvatskog i bošnjačkog naroda i politika jer se ova presuda prvenstveno odnosila na to vrijeme 1993. između Hrvata i Bošnjaka", rekao je Čović.