Nakon predsjedništva
141

Čović: Naša je želja bila da u Mostaru bude građanski koncept, HDZ će glasati protiv Cikotića

R. D.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Nakon 13. sjednice Predsjedništva HDZ BiH, na kojoj se raspravljalo o lokalnim izborima te sporazumima za Izborni zakon, kao i o trenutnoj političkoj situaciji, stanju pandemije te predstojećim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj, medijima se obratio predsjednik ove stranke Dragan Čović.

"Ja vjerujem da ćemo mi na pravim prvim sjednicama parlamenata, a to očekujem za petnestak dana, imati i raspravljene i usvojene dopune Izbornog zakona koje se tiču Mostara", najavio je Čović.

Za naselaganja SNSD-a s dogovorom SDA i HDZ-a, Čović kaže, da bi svi trebali prvo pročitati usvojeno, te da navodi nisu tačni.

"Činjenica je da su pregovarale dvije stranke, pa hvala Bogu, isključene su i sve ostale i hrvatske i bošnjačke, pa i srpske, kao i građanske - ako takvih ima uopće. Naša je želja da u Mostaru bude potpuno građanski koncept, a da prema državi idemo gore s jačanjem nacionalnog. Naš je prijedlog bio da se gradonačelnik bira na otvorenoj listi, naš je bio prijedlog da Mostar bude jedna izborna jedinica", izjavio je Čović naglasivši da su te ideje prošlo vrijeme te da je dogovoreno nešto drugo.

Čović je odgovorio i na pitanje oko prijedloga SDA za ministra sigurnosti.

"Gospodin Cikotić je prijedlog SDA i to je njihovo pravo, isto kao što je pravo naših branitelja iz Bugojna da ne prihvati tog kandidata i predstavnici HDZ-a i HNS-a neće podržati tog kandidata", kazao je Čović.

Ponovio je kako u SDA ne vidi partnera, posebno ne na federalnom nivou, a da se sticajem potreba i okolnosti dolazi do dogovora.

HDZ je danas dosta vremena posvetio izborima u susjednoj Hrvatskoj, a na listama iz 11. Izborne jedinice se nalaze njihovi članovi. U zaključcima je iskazana i potpuna podrška sestrinskoj stranici.