Bez optimizma u FBiH
493

Čović nakon sastanka sa Izetbegovićem: Što se tiče Vlade FBiH, vidjet ćemo, inšallah

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Predsjednici Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bakir Izetbegović i Dragan Čović sastali su se danas u Sarajevu, nakon čega je u ime HDZ-a poručeno da su spremni uspostaviti vlast kad se za to stvore uvjeti.

"Za Vijeće ministara BiH nema razloga da se odugovlači, u narednih nekoliko dana bismo trebali imati mandatara. Što se tiče Vlade FBiH, vidjet ćemo, što bi rekli - inšallah", kazao je Čović, aludirajući da nije optimističan i da neće brzo doći do rješenja.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Komentarišući današnju odluku Centralne izborne komisije BiH, kazao je da je neprihvatljivo sve što nije u skladu sa odlukama Ustavnog suda.

"CIK je donio tu odluku, a za nas je legitimnost predstavljanje naroda osnova svega. Imamo i apelaciju Borjane Krišto, u svakom slučaju nismo zadovoljni da bilo ko drugi to radi osim zakonodavca", rekao je Čović.

Upitan za stanje u Aluminijumu, Čović je kazao da je donesena odluka koja će u narednoj godini stabilizovati prilike, ali i da menadžment mora djelovati onako kako se djeluje u kriznim situacijama.

Podsjećamo, Čović i Izetbegović su se krajem novembra sastali u Mostaru gdje su također razgovarali o saradnji nakon izbora, odnosno formiranju vlasti na nivou FBiH i države.

Čović je ranije u pregovorima s predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom potvrdio da će zajedno sarađivati i pokušati napraviti koaliciju na nivou BiH te da čekaju partnera iz reda Bošnjaka.