Mostar
24

Čović nakon sastanka s Wigemarkom: Na nivou BiH nemamo parlamentarnu većinu, ali put ka EU ne smije trpjeti

Piše: R. D.
(Foto: Klix.ba)
Dragan Čović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine danas je u svom mostarskom uredu primio Lars-Gunnara Wigemarka, šefa delegacije EU u našoj zemlji. Istaknuto je prije svega kako treba učiniti maksimum napora da se evropski put Bosne i Hercegovine izdvoji iz unutrašnjih nesuglasica i političkih borbi.

"Još jednom smo ponovili ono što smo kazali gospođi Mogherini kada je dolazila u Sarajevo, opredjeljenje svih nas u BiH je evropski put. Sada je došlo vrijeme da to u praksi realiziramo. Nastojat ćemo sva naša neslaganja izdvojiti kada je riječ o agendi evropskog puta, da do kraja ove godine trebamo imati kandidatski status, a naša nadmudrivanja će se nastaviti jedan duži period", kazao je poslije sastanka Dragan Čović.

Čović je najavio češće ovakve sastanke vezane za razne finansijske i neke druge teme, kao i aktivnosti koje se pokreću da sistem funkcioniše, da se ima manje prilike pisati, kako je rekao, s pravom, da ne rade, a primaju plaću.

Najavljena je sjednica Predsjedništva BiH za 11. april, sa svim tačkama dnevnog reda koje su pristigle u posljednje vrijeme.

"Vjerujem da ćemo do kraja aprila u parlamentu imati izmjene Izbornog zakona koje će garantirati da naredni izborni ciklus bude odraz odluka Ustavnog suda", dodao je Dragan Čović i napomenuo da je važna opredijeljenost za evropski put.

"Cijeli je jedan važan paket legislativnih mjera usvojen jučer na Vijeću ministara, a sada je važno glasanje u parlamentarnoj proceduri o tome. Podsjetio sam da mi je veoma važno da su prilikom nedavnih posjeta visoke predstavnice Mohgerini i komesara Hahna svi predstavnici političkih partija ponovili svoje opredjeljenje da evropski put ostane izuzet od prisutnih političkih neslaganja", izjavio je Lars-Gunnar Wigemark.

"Nemamo parlamentarnu većinu"

Na pitanje novinara o glasanju Saveza za promjene protiv povećanja akciza, Čović je kazao kako su takva pitanja postala obaveze vezane za stand-by aranžman i agendu te kako o tome ne smijemo imati neslaganja.

"Ono što je prošlo na Vijeću ministara, trebalo bi proći i u Parlamentu, ali je očito da mi više nemamo parlamentarnu većinu. Pošto naše zakonodavstvo ne definira ovaj status, tehnički mandat i slično, ipak izbora neće biti prije oktobra naredne godine. Mi moramo naći načina da zajedno radimo", zaključio je Dragan Čović.

Nema biranja šta mi se sviđa, a šta ne

Wigemark je isto prokomentarisao glasanje u Vijeću ministara o povećanju akciza.

"Pitanje akciza samo je jedno pitanje u mnogo širem paketu mjera, a više puta smo ponavljali da je kod takvih stvari nemoguće birati šta vam se sviđa, a šta ne. Mi naravno sa svoje strane ne težimo da produbimo neke postojeće podjele, ali treba znati da pitanje akciza je vezano za investicije, posebno Koridor 5C, govorimo o hiljadama novih radnih mjesta. Ja mogu razumjeti stavove Saveza za promjene koji su izrazili zabrinutost za poljoprivredne proizvođače, ali i mi smo svi jednako zabrinuti za njih. Sastao sam se u posljednja tri mjeseca s hiljadama poljoprivrednih proizvođača i oni se nalaze u teškom položaju, a svi zajedno moramo naći načina kako pomoći ljudima koji žive u ruralnim područjima", odgovorio je Lars-Gunnar Wigemark, šefa delegacije EU u našoj zemlji.