Milion eura za Hrvate
3

Čović nakon sastanka s Piletićem: Pomoć Republike Hrvatskoj je nemjerljiva

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike u Republici Hrvatskoj Marin Piletić danas se u Vitezu sastao s Draganom Čovićem s kojim je razgovarao o pomoći BiH, a Čović je prokomentarisao i Dodika te o čemu će se razgovarati s Trojkom u narednim danima.

Nakon održanog sastanka Čović se zahvalio ministru i Vladi Republike Hrvatskoj što pomažu projekte u Bosni i Hercegovini, primarno one koji se odnose na hrvatski narod, kako bi ojačali ekonomiju i socijalnu poziciju.

“Već tri ili četiri vaša dolaska, izravne komunikacije, za nas znače mnogo i ovo je ohrabrenje. Danas Vlada Republike Hrvatske snažno podržava našu kulturu, zdravstvo, obrazovanje, našu kompletnu infrastrukturu. Nastavljamo intenzivnu saradnju s Vladom Republike Hrvatske koja praktično pokazuje koliko joj je stalo do BiH i evropskog puta i puta Euroatlantskih integracija koji se može prepoznati kao realna budućnost”, kazao je Čović.



Piletić je kazao da Vlada RH ulaže u niz aktivnosti na području BiH te da je sada došao na red da se podrže projekti socijalne politike svim narodima u BiH, ali prvenstveno Hrvatima.

“Ovo je prvi ovakav tip finansiranja projekata od Ministarstva rada Republike Hrvatske. Sretni smo što imamo priliku potpisati 25 ugovora koji imaju za cilj pojačati smještajne kapacitete, ukloniti arhitektonske barijere za pristup osoba s invaliditetom, širenje mreže pomoći i pomoć ustanovama i jedinicama lokalne samouprave koje pružaju svojim sredinama”, pojasnio je Piletić te dodao da je u budžetu Republike Hrvatske za ovu svrhu u 2024. godini planirano duplo više sredstava.

Nakon održanog sastanka potpisani su ugovori za realizaciju projekata podrške Hrvatima u BIH u svrhu socijalnog razvoja lokalne zajednice u 2023. godini vrijednosti milion KM.