Poruke zajedništva
352

Čović na skupu u Sarajevu: Samo zajedno s Bošnjacima i Srbima možemo izaći iz crnila

Piše: Dž. Č.
Dragan Čović (Foto: H. M./Klix.ba)
(Foto: H. M./Klix.ba)
U Franjevačkom međunarodnom studentskom centru u Sarajevu održan je predizborni skup na kojem su predstavljeni program i kandidati HDZ-a i HNS-a Bosne i Hercegovine za predstojeće Opće izbore.

Skupu su prisustvovali visoki zvaničnici BiH, među kojima i kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

U svom obraćanju prisutnima, on je iznio poruke o zajedništvu svih naroda u BiH te predstavio politiku stranke na čijem je čelu.

"Vodimo našu kampanju bez vrijeđanja ikoga. Svjesni smo da nikakva galama, neorganizovanost, vrijeđanje drugog i drugačijeg u razmišljanju neće nam donijeti nikakvu korist. Duboko vjerujemo da uljudnim ponašanjem i našim porukama koje šaljemo, prenosimo poruku da Hrvatskom narodu pripada njihova domovina BiH. Nije to nikakvo hrvatsko pitanje, već pitanje postojanosti BiH. Jedino tri konstitutivna naroda na čitavom prostoru BiH mogu očuvati evropsku BiH i sve ono što trebamo uraditi da bismo se osjećali bolje u njoj. Najvrjednije od svega jeste, dok smo jedni uz druge, onda ćemo dovoljno glasno motivirati i sve druge koji s nama dijele ovu prelijepu BiH da je gradimo za bolje, za dobro čovjeka i svih nas", kazao je Čović.

On je potom istakao kako se riječ zajedništvo mora bolje čuti u BiH.

"Ne mislimo samo na hrvatsko stanovništvo kad govorimo zajedništvu, već na sve naše prijatelje s kojima živimo. Samo zajedno s našim prijateljima Bošnjacima i našim prijateljima Srbima možemo se izvući iz ove učmalosti, crnila i sivila kojeg nudimo građanstvu BiH, zbog kojeg se ubrzano odlazi iz BiH. Samo zajedno možemo napraviti državu po mjeri svih nas", dodao je Čović.

Lider HDZ-a BiH govorio je i o zajedništvu BiH s Republikom Hrvatskom koje, kako je kazao, ima posebnu snagu.

"Zajedništvo s Hrvatskom je garancija da ne vodimo nekakve sulude politike, kako bio ih neko želio predstaviti. Veseli me da naša Vlada Republike Hrvatske, naša predsjednica, svi naši predstavnici u Saboru Republike Hrvatske danas snažno stoje uz politiku koju predstavljamo jer je to politika dobra, politika budućnosti, politika okrenuta prema čovjeku te politika za jednakopravni hrvatski narod u BiH, bez bilo kakvih podjela između Posavine, Srednje Bosne i Hercegovine. Nema više podjela jer smo pokazali da razmišljamo kao jedna velika porodica. Hvala Republici Hrvatskoj koja se na bilo kakav direktan način ne miješa u odnose u BiH, nego želi strateškog partnera u BiH koji može dovesti jednu stabilnoast u područje jugoistočne evrope", naglasio je Čović.

Marinko Čavara, predsjednik Federacije i nosilac liste za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH ispred Srednjobosanskog kantona, kazao je da su legitimni predstavnici hrvatskog naroda u BiH najveći zagovaratelji opstanka BiH i njenog evropskog puta.

"Oni se danas bore za vladavinu zakona, poziciju hrvatskog naroda, poštivanje ustava, bore se za svoj opstanak u svojoj zemlji. Hrvati su uvijek bili dio BiH. Mi smo stvarali historiju ove zemlje i dali ogroman doprinos u njenom razvoju. Utkali ste živote u odbranu ovog prostora, mi smo dio Sarajeva i Bosne i Hercegovine i ne damo je nikome da je svojata, ovo je i naše Sarajevo", poručio je Čavara.

Tatjana Lučić, nositeljica liste za Parlamentarnu Skupštinu BiH, naglasila je kako je iskustvo parlamentarnog života važno.

"Dragi birači, morate vjerovati da Hrvati u Sarajevu moraju imati predstavnike u kantonu isto tako i u Parlamentu i Predsjedništvu. Matematika kao i izborni zakon je takav kakav je. Zato svima pokažimo kako smo organizirani, moramo svi izaći na izbore i pokazati zajedništvo, da vide kako nas ima i u Sarajevu", poručila je Lučić.

Dražen Trlin, nosilac liste za Skupštinu Kantona Sarajevo kazao je kako je HDZ BiH u Sarajevu osnažen i spreman za predstojeće izbore. Predstavnici HDZ-a i HNS-a BiH okončali su predizborni skup u glavnom gradu BiH ugodnim druženjem s biračima i simpatizerima.