Ni riječi o žrtvama
288

Čović na bdijenju u Mostaru: Nakon presude Hrvati će kao jedan promišljati o svojoj budućnosti

Piše: R. D.
(Foto: Klix.ba)
Nakon danas potvrđenih presuda za ratni zločin Jadranku Priliću i ostalima te šokantnog ispijanja otrova i smrti Slobodana Praljka, u mostarskim crkvama organizirane su mise, a ispred Doma hercega Stjepana Kosače i molitveni skup. Skup je organizovala Koordinacija braniteljskih udruga iz Mostara.

Vijenace ispred spomenika na Rondou su položili te svijeće zapalili i najviši politički predstavnici Hrvata u Bosni i Hercegovini. Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, u izjavi za medije kazao je kako će današnja presuda dovesti do većeg zajedništva Hrvata u BiH.

"Nek vam ova slika ovdje kaže otprilike kako će se odraziti, siguran sam zbijenih redova, zajedno svi, kao ove svijeće iza nas, Hrvati u Bosni i Hercegovini, svi predstavnici politika okupljenih oko HNS-a će kao jedan promišljati o budućnosti hrvatskog naroda i svoje uloge u BiH. Tako svi oni koji su mislili napakostiti na ovaj način u historiji i donijeli danas odluke za koje sam ja kazao da su u osnovi zločinačke prema svim časnim ljudima koji su dio HVO-a će dobiti pravi odgovor“, kazao je Čović.

Dodao je da sada predstoji povezivanje "onoga što se da povezati" u BiH, kako bi izborili svoju jednakopravnost s druga dva naroda. Na taj se način, kaže Čović, najbolje odgovara i onima koji su u ime Haškog tribunala željeli provoditi pravdu.

"Politika je uvijek mogla napraviti više, ali kad s druge strane imate tribunal kao što je ovaj i kad se činjenice vrednuju na način ne samo kao danas, nego mnogo puta od kad je osnovan, onda je teško s političke strane djelovati. Ja lično mislim da je na nama danas da izvučemo snažne poruke iz današnje presude i svojom organizovanošću u BiH zatvorimo bilo kakvu mogućnost za špekulacije i ohrabrivanja odlaska iz zemlje, različitih oblika razočarenja, posebno naših branitelja, zahvaljujući kojima smo mi danas ovdje i zahvaljujući kojima imamo Bosnu i Hercegovinu", izjavio je dalje Čović.

Čović je kazao i kako ne treba odgovarati ni na kakve provokacije, da treba biti dostojanstven, kakva je večerašnja molitva u čast Praljka i njegove porodice.

"Zamislite kako je našim uznicima večeras u Hagu, nisu oni vodili nikakav svoj rat, oni su branili svoj dom. Mi moramo dostojanstveno i mirno ponovo izgraditi ono što je danas izgledalo nemoguće, pokušati graditi Bosnu i Hercegovinu. Posebno će nam ovih dana trebati mir u područjima gdje je HVO s Bošnjacima djelovalo u ratnim sukobima kako bi se izbjegao bilo kakav nekontrolisani čin", zaključio je Dragan Čović.