Ovako dalje ne može
419

Čović: Morat ćemo promijeniti dosadašnji ritam i okrenuti ga evropskom projektu

Piše: I. Č.
Dragan Čović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dragan Čović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović kazao je za Klix.ba da je optimističan nakon što je u Strazburu predstavljena Strategija Evropske komisije, ali da će Bosna i Hercegovina morati promijeniti dosadašnji ritam i više ga okrenuti evropskom projektu.

"S obzirom da smo mi prošle sedmice bili u Briselu i razgovarali sa svim čelnicima Evropske unije, pa i s predsjednikom Evropske pučke stranke, na neki način smo imali predstavu kakav bi mogao biti taj dokument. Čini mi se da nas on hrabro motivira da krenemo dalje na evropskom putu, kako to i stoji u našem dokumentu", kazao je Čović.

Naveo je da od Bosne i Hercegovine zavisi koliko će predano, odgovorno i snažno realizirati sve zadatke koji stoje pred njom, krenuvši od odgovora na Upitnik Evropske komisije.

"Toliko nam se prostora i daje. Drago mi je da je Bosna i Hercegovina posebno pomenuta u tom kontekstu. Nijedna suvišna riječ nije izabrana koja bi bila destimulirajuća. Naprotiv, bilo je obrnuto. Treba odgovorno da idemo prema evropskom putu, a sve je, kao i dosad, u našim rukama. Samo mi moramo imati jedan potpuno drugačiji odnos. Kandidatski status je tu i vremenskog okvira nema", rekao je Čović za Klix.ba.

Dodao je da će brzina zavisiti od toga koliko će političari unutar Bosne i Hercegovine biti spremni da pošalju snažne političke poruke Evropskoj uniji.

"Razgovori sa Federicom Mogherini i Jean-Claudeom Junckerom bili su na tragu: 'Predajte odgovore na Upitnik EK i završite izborno zakonodavstvo da možete u miru čekati izborni proces'. Za to vrijeme ostavljamo njima dovoljno prostora da krenemo ka pozitivnim izvještajima u vezi BiH, a mi onda ispred sebe pravimo jedan novi plan reformskih aktivnosti", izdeklamovao je Čović, dodavši da je s te strane zadovoljan.

Naveo je da BiH može ići dovoljno brzo koliko to njeni politički predstavnici žele, ili može ostati potpuno na kraju ukoliko budu neodgovorni kao posljednjih šest-sedam mjeseci.

"Ta naša neodgovornost u vezi Upitnika se prožima kao jedan sadržatelj tih naših prilika u BiH. S druge strane, pogledajte uvjete koje smo imali: usvojiti budžete, Zakon o akcizama, ruralni razvoj, vremenski sistem... Taj dio smo potpuno završili i s te strane imamo jedno priznanje u tom našem bilateralnom razgovoru", poručio je Čović.

Dodao je da je ipak optimističan nakon svega, naročito nakon današnjeg izvještaja.

"Izborna godina je sama po sebi već odavno počela u političkom ponašanju između nas koji činimo poziciju i opoziciju. Bojim se da ćemo ritam koji smo zauzeli morati promijeniti, više ga okrenuti evropskom projektu. Evidentno je da BiH može jedino u evropskom projektu tražiti stabilnost", zaključio je Čović.