BiH
0

Čović: Moguć je kompromis o reformi policije

FENA
Predsjednik HDZ-a Dragan Čović izjavio je danas pred poslanicima Narodne skupštine Rrepublike Srpske da se mora napraviti kompromis u reformi polciije, uvažavajući određene stavove i prag svake strane ispod kojeg se ne može ići u toj reformi.

“Trebamo ići korak dalje od onoga gdje smo stali na zadnjim razgovorima, jer smo bili blizu dogovora o traženju kompromisa, a na način da prihvatimo sva načela i norme Evrope i demokratskog svijeta, dok nižu organizaciju policije treba ostaviti dok se na završi ustavna reforma”, naglasio je Čović.

Stav HDZ-a je da nam treba drugačije organizirana policija u BiH, koja može briniti o građanima, a ne političkim elitama i na tom putu trebaju biti svi koji su radili na njenoj reformi .

“Vjerujem da naša razlika u pogledu je takva da nas tjera da napravimo red i da moramo napraviti kompromis”, kazao je Čović i dodao da reforma policije mora prepoznati i principe koje je postavila EU, bez obzira da li je njih tri, ili više, a da se moraju za sve građane osigurati principi sigurnosti bez obzira gdje oni žive, dok policijaci u svim dijelovima BiH moraju da razmišljaju na isti način.

Tokom obraćanja Skupštini RS-a koja danas razmatra informacije o dosadašnjem toku reforme policije u BiH, Čović je kazao da je uvjeren da je na zadnjim sastancijma o reformi policije bilo određene usaglašenosti u stavovima, ali da nije završen taj, kao ni posao oko ustavnih promjena prije godinu dana.

Organizaciju nižih razina treba načiniti kada se dogovre ustavni aranžmani u BiH, kazao je Čović, navodeći da vjeruje da bi korak unaprijed u reformi policije po tom pitanju preodredilo ustavne promjene.

Stoga, organiziranost tri razine vlasti, kako je naveo, treba ostaviti nakon ustavnih reformi.

Čović vjeruje da još nije kasno da se postigne kompromis i da ima smisla da se on još traži kako bi se pokazalo da političari koji predstavljaju BiH mogu doći do kompromisa iako to nekada izgleda kao veoma teško.

U toku je obraćanje lidera PDP-a o reformi policije u BiH.