Formiranje vlasti
153

Čović: Rješenja Schmidta mogu biti samo kratkoročna, a sva druga moraju uvažiti legitimno predstavljanje

T. K.
Dragan Čović (Foto: G. Š./Klix.ba)
Dragan Čović (Foto: G. Š./Klix.ba)
Predsjednik HDZ-a Dragan Čović danas je u Mostaru nakon sjednice Predsjedništva HNS-a, komentarišući moguće nametanje Christiana Schmidta poručio da rješenja mogu biti samo kratkoročna, a svaka druga opcija bi morala podrazumijevati usvajanje načela legitimnog predstavljanja.

Govoreći o nagađanjima šta će visoki predstavnik uraditi, Čović naglašava da im ne trebaju nikakva nametanja i da oni imaju jasna rješenja.

"Vrlo jasno smo naglašavali da imamo jasne upute, poštujemo Ustav i to je to. Jednostavno je. Ako se neko igra s tim, ta rješenja mogu biti kratkoročna za odblokiranje procesa. Ako se želi bilo šta u izbornom zakonu mjenjati, još jednom ponavljam, hrvatskog člana predsjedništva BiH moraju birati Hrvati, a slično je i u domovima naroda", poručio je.

Dodao je da sva druga rješenja koja bi trebala korigirati nešto u Izbornom zakonu moraju podrazumijevati i legitimno predstavljanje u Predsjedništvu i legitimno predstavljanje u domovima naroda.

Na pitanje zašto ne prekine saradnju sa Osmorkom jer su naveli da nema razlike između njih i SDA, jer obje strane zahtijevaju građanski pravac BiH, Čović naglašava da su oni već dogovorili kakvu vlast žele nakon izbora.

"Mi smo svoj koncept iznijeli kad smo dogovarali nakon izbora kakvu vlast želimo. Iskreno, mi smo očekivali da ćemo do kraja prošle godine imati Vladu FBiH i Vijeće ministara BiH", naveo je Čović.

Dodao je da je vidljivo da postoje razilaženja u Osmorki.

"Jasno ću kazati da ono što smo potpisali u tom sporazumu partnera predstavnika stranaka iz RS-a i F BiH kazali smo da ćemo u roku od šest mjeseci završiti Izborni zakon na tragu kako smo to postavili. Isti zaključak smo imali od predstavnika svih političkih stranaka u Briselu prije sedam, osam mjeseci", rekao je.

Poručio je da nikakvih nametanja izmjena Izbornog zakona.

"Vrlo jasno, nikakvih naturanja izmjena Izbornog zakona ne može biti, nijedna hrvatska opcija neće podržati nikakva trajna rješenja, a i sva druga rješenja kojim bi trebalo nešto korigirati u Izbornom zakonu moraju podrazumijevati i legitimno predstavljanje u Predsjedništvu i u domovima naroda. I, tu izuzetaka nema prema bilo kome, Osmorci, dvojci, nekoj drugoj političkoj opciji,međunarodnoj zajednici ili ne znam kojim drugim strankama", naveo je je Čović.

S ovakvim Čovićevim porukama i uz poruke stranaka sa sjedištemu Sarajevu te NES-a, koji traže isključivo trajna rješenja, jasno je da dolazimo u novi ćorsokak u kojem Čović na neki način šalje jasne poruke i strankama Trojke.