Boravio u Rotterdamu
235

Čović komentirao današnju rezoluciju EPP-a, "legitimno predstavljanje" nije ni spomenuo

M. G.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Tekst rezolucije o evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine na kongresu EPP-a u Rotterdamu prepoznaje ključni historijski trenutak i izazove s kojima se suočava Bosna i Hercegovina.
Ovako je danas usvojenu "Hitnu rezoluciju o izbornoj reformi u BiH", iz koje je na Kongresu Evropske narodne stranke u potpunosti izbačen pojam "legitimnog predstavljanja", komentirao predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

On je danas također prisustvovao kongresu EPP-a u Rotterdamu, a nakon usvajanja Rezolucije komentirao je njen sadržaj ni ne spomenuvši brisanje pojma "legitimno predstavljanje".

"EPP je pozvao na žurnu reformu izbornog zakonodavstva u skladu s međunarodnim presudama i odlukama Ustavnog suda BiH, uključujući ravnopravnost triju konstitutivnih naroda, kao nužan preduvjet za političku stabilnost i evropsku budućnost Bosne i Hercegovine. EPP ostaje pouzdan partner HDZ-a BiH", dodao je Čović.

Podsjećamo, Kongres Evropske narodne stranke (EPP) usvojio je danas prijedlog "Hitne rezolucije o izbornoj reformi u BiH", ali je iz nje izbacio HDZ-ov prijedlog "legitimnog predstavljanja".