BiH
0

Čović: Kandidatski status BiH u EU do kraja 2017. godine

Anadolija
Obaveze Bosne i Hercegovine su nastavak političkih i privrednih reformi, kao i učinkovito funkcionisanje mehanizma koordinacije, rekao je član Predsjedništva BiH Dragan Čović, koji je u povodu Dana Evrope održao predavanje o temi "Put Bosne i Hercegovine u Evropu“ na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Čović je upoznao studente mostarskog Sveučilišta sa svim aktivnostima koje su provođene na dosadašnjem putu BiH ka članstvu u Evropsku uniju.

Istakao je da je naglasak posebno bio na privrednim reformama, kao preduslov za političku i pravnu stabilnost zemlje.

"Predsjedništvo BiH preuzelo je inicijativu i osiguralo okvir za političko djelovanje, te su sjednice, posebno za vrijeme predsjedavanja hrvatskog člana Predsjedništva BiH, bile posvećene važnim pitanjima za nastavak evropskog puta BiH. Stoga su zaključci usvojeni na sjednicama Predsjedništva BiH postavili dinamiku i obaveze u ispunjavanju uslova prema izvršnoj vlasti. Intenzivni susreti s EU zvaničnicima bili su nezaobilazan dio tih aktivnosti. Sve pripreme za podnošenje zahtjeva za članstvo u EU dovele su do toga da je na 19. redovnoj sjednici Predsjedništva, 28. januara 2016., donesena odluka Predsjedništva BiH o podnošenju zahtjeva za članstvo, koji je na kraju i predat 15. februara 2016", rekao je Čović.

Čović je istakao kako je uvjeren da će BiH, u skladu sa Master planom integrisanja BiH u EU, dobiti status zemlje kandidata do kraja 2017. godine.

Studentima su se obratili i rektorica Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Ljerka Ostojić, te dekan Filozofskog fakulteta dr. Zoran Tomić.