Jasan stav
405

Čović: Jednako mišljenje Hrvata iz BiH o presudi ukazuje da mi gradimo svoju BiH

Piše: Dž. Č.
Dragan Čović (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Dragan Čović (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Prisustvujući svečanosti obilježavanja 12. godišnjice Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović osvrnuo se još jednom na presudu političkim i vojnim liderima samoproglašene Herceg-Bosne rekavši kako se historija ne može revidirati jučerašnjom odlukom haških sudija.

Odgovarajući kratko na pitanja novinara, Čović je naglasio kako bi mogao napisati pet knjiga o presudi Jadranku Prliću i ostalima. Njegov stav je jasan, a on glasi kako presuda nije utemeljena na pravnim činjenicama te kako vrijeđa mnoge žrtve u BiH.

"Na čitavom prostoru BiH počinjeno je mnoštvo zločina. Svaki zločin je zločin koji je izveo zločinac, bez obzira na to da li je on počinjen u Grabovici, Mostaru ili Ahmićima. Selektivna i izolirana pravda neće pomoći BiH da riješi otvorena pitanja. Drugim riječima, morate koristiti iste standarde kad vrednujete 331 logor i zatvor Armije RBiH i hiljade ubijenih civila, među njima stotine djece i hiljade vojnika, kao i svaki drugi logor, bez obzira na to da li ga je organizirala bošnjačka, srpska ili hrvatska strana. Svaki zločinac treba odgovarati za svoje zločine, kao što je i svaka žrtva vrijedna prije svega našeg poštovanja, bila ona u Mostaru, Prozoru, Rami, Vitezu ili bilo kojem drugom dijelu BiH", istakao je Čović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH pozvao je na smirenost i dostojanstvo. Iako je, kako kaže, svaka dosadašnja presuda Haškog tribunala imala različite reakcije Bošnjaka, Hrvata i Srba, Čović naglašava kako ne smije biti političkih implikacija u BiH nakon jučerašnje presude "šestorki".

"Svaka žrtva koja se zločinačkim činom desila među Bošnjacima zavređuje pažnju, ali na isti način se moraju tretirati i žrtve hrvatskog i srpskog naroda. Moj zadatak je da danas budem ovdje među svojim vojnicima jer su tu i moji vojnici, kao i predstavnici dva druga naroda. Bosne i Hercegovine nema ako u njoj Bošnjak, Hrvati i Srbin do kraja ustavno nisu jednaki. To je nešto što će biti moj zadatak. Hrvati širom BiH su prepoznali na sličan način događaje iz Haga, što ukazuje na to da mi gradimo svoju Bosnu i Hercegovinu, ali Bosnu i Hercegovinu u kojoj ćemo biti ponosni zato što smo Hrvati, a ne skrivati se zato što smo predstavnici najmalobrojnijeg naroda ili da sutra ne smijemo kazati da smo Hrvati tamo gdje smo manjina. Isto mislim za svakog Bošnjaka u sredinama gdje je većinsko stanovništvo hrvatsko ili Srbina gdje je većina bošnjačka", zaključio je Čović.

Podsjećamo, Čović je jučer kazao kako je presuda Prliću i ostalima zločin prema svim časnim predstavnicima HVO-a te svim predstavnicima hrvatskog naroda u BiH. On smatra kako je Slobodan Praljak podnio žrtvu da dokaže kako je nevin.