Sjednica HNS-a
42

Čović: Izmjene Izbornog zakona BiH ove godine ne dolaze u obzir

Piše: Er. M.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Predsjednik HDZ-a BiH i član Predsjedništva BiH Dragan Čović obratio se javnosti nakon sjednice Hrvatskog narodnog sabora (HNS). On je kazao kako uopće nema smisla razgovarati o izmjenama izbornog zakonodavstva u ovoj godini.

Čović je kazao da je na sjednici HNS-a bilo govora o izbornim aktivnostima. On smatra da je bilo kakva aktivnost vezana za izmjene Izbornog zakona BiH sada nemoguća.

"Danas se HNS jasno izjasnio možemo li zajedno ići na izbore. Osam političkih subjekata je podržalo tu ideju", rekao je Čović.

Kako kaže, dvije političke grupacije ostavile su mogućnost da učestvuju u "pravljenju" vlasti na državnom nivou i to Hrvatska republikanska stranka i HDZ 1990, dok je usaglašeno da se na ostalim nivoima ide samostalno.

Čović je rekao da BiH ne trebaju strani diplomati govoriti šta će se desiti ako se ne izmijeni izborno zakonodavstvo. On je rekao da nema smisla uopće razgovarati o izmjenama Izbornog zakona BiH, jer je država dovedena pred sami zid.

"Ulazimo u proces kojem ćemo se prilagoditi. Ovako ćemo ići s drugim planom, mi idemo u projekt B. Ostaje otvoreno pitanje kako implementirati izborni rezultat", kazao je Čović.

Istakao je da su se političari dugo neodgovorno ponašali i da su rješenja počeli tražiti u posljednjih mjesec dana. Što se tiče kandidata HNS-a za člana Predsjedništva BiH, on je rekao da će taj proces krenuti danas i da će biti završen veoma brzo.

"Čekali smo da CIK raspiše izbore. Danas u 16 sati HDZ BiH se uključuje u taj proces", rekao je Čović.

Kazao je da BiH očekuje mnogo neizvjesnosti i da HNS čini sve kako ne bi došlo do krize do izbora, a isto će činiti i nakon izbora. Dodao je da mu ne pada napamet da nagađa kako će se popuniti neke pravne praznine.

"U Izborni zakon BiH se ne smije dirati u ovoj kalendarskoj godini. Ne dolaze u obzir bilo kakve aktivnosti vezana za izmjene izbornog zakonodavstva u ovoj godini. Za nas to nema nikakvog smisla", rekao je Čović.