Sjednica Kolegija
1

Čović, Izetbegović i Špirić u četvrtak o izmjeni Zakona o OSA-i

Er. M.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Kolegij Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u četvrtak će razmatrati određivanje nadležne komisije za razmatranje Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji Bosne i Hercegovine (OSA).

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović sazvao je za četvrtak sjednicu Kolegija Doma naroda PSBiH koji pored predsjedavajućeg čine i zamjenici predsjedavajućeg Bakir Izetbegović i Nikola Špirić.

Pred šefovima gornjeg doma državne zakonodavne vlasti naći će se određivanje nadležne komisije za razmatranje Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji Bosne i Hercegovine (OSA).

Izmjene ovog zakona je još 4. maja 2019. godine u proceduru uputilo Vijeće ministara BiH uz prijedlog da se izmjene razmatraju po hitnom zakonodavnom postupku. Međutim, Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH odbio je na sjednici održanoj 14. februara 2020. godine prijedlog da se izmjene razmatraju po hitnoj, a i skraćenoj proceduri. Na taj način odlučeno je da će Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji Bosne i Hercegovine biti razmatran po redovnom postupku.

Riječ je o izmjenama kojim se preciznije definiše provođenje posebnih istražnih radnji i to nakon što je Ustavni sud BiH stavio van snage određene odredbe Zakona o OSA-i BiH na osnovu zahtjeva za ocjenu ustavnosti koji je podnijela članica Kolegija Zastupničkog doma PSBiH Borjana Krišto. Prosto rečeno, usvajanjem ovih izmjena bit će onemogućeno bilo kakvo prisluškivanje ili praćenje osoba bez odobrenja ili znanja suda.

Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o OSA-i utvrdila je vlada Denisa Zvizdića i to 3. maja 2018. godine, ali je on zbog višemjesečnih blokada rada državne zakonodavne vlasti tek sada stavljen na dnevni red. Ovim prijedlogom mijenja se član 78. kojim je definisan sadržaj naloga za provođenje posebnih istražnih radnji.

Kolegij Doma naroda PSBiH trebao bi se izjasniti i o određivanju nadležne komisije za razmatranje Prijedloga zakona o elektronskoj identifikaciji i uslugama povjerenja za elektronske transakcije i određivanje nadležne komisije za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sistemu državne pomoći u Bosni i Hercegovini.

Čović, Izetbegović i Špirić trebali bi razmatrati zahtjev koji je uputio Ustavni sud BiH i poziv na sastanak koji je dostavilo Pravobranilaštvo BiH.