BiH
0

Čović: Nisam zadovoljan trećim entitetom

FENA
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je u petak kako nije za treći entitet i da se pitanje ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda i svih građana u BiH može potpuno drugačije riješiti.

On je u izjavi za medije u pauzi sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH naglasio kako pokušaj centralizacije Federacije i pravljenje entiteta po mjeri jednih neće uspjeti i u startu je osuđeno na propast.

"Ako neko misli da mi želimo pod svaku cijenu osigurati jednakopravnost Hrvata s druga dva naroda onda je apsolutno u pravu. No, ako neko misli da ćemo to uraditi na način koji krši bilo koji segment ustava BIH onda obmanjuje javnost", istaknuo je Čović.

Predsjednik HDZ-a BiH odbacio je tvrdnje ministra iz reda SDP-a BiH u Vijeću ministara BiH da Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda pokušava uvesti treći entitet u mehanizam koordinacije u procesu evropskih integracija.

"Mi insistiramo na kantonima jer će se u suprotnom dogoditi da nećemo imati predstavnike Hrvata u mehanizmu koordinacije, a Bevanda je vrlo precizno kazao da od oko 300 osoba angažiranih u različitim koncepcijama nema više od desetak Hrvata, samo zato što nemate kantonalnih nivoa. Ja nisam zadovoljan trećim entitetom i ja ga mislim potpuno drugačije postaviti, ako je to rješenja za BiH, odnosno potpuno su drugačija rješenja za BiH kojima se može osigurati jednakopravnost bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda i svih građana zbog čega mislim da je to pravljenje jedne negativne kampanje", kazao je Čović.

Čović je ponovio svoj ranije izneseni stav u vezi sa smjenom ministra sigurnosti BiH, naglasivši kako njegovom smjenom BiH ne bi imala parlamentarnu većinu. Što se tiče provedbe presude Sejdić-Finci, predsjednik HDZ-a BIH smatra kako to treba uraditi sada, a ne nakon izbora.

Potvrdio je i kako će jedna osoba iz HDZ-a BiH biti na listi kandidata hrvatskog HDZ-a za Evropski parlament.

Inače, na današnjoj sjednici Predsjedništva HDZ- a BIH glavna tema bila je privredne strategija za BiH, kao jedna od četiri teme koje obrađuje ta stranke i koja će biti objavljena 9. aprila na okruglom stolu mostarskog Međunarodnog sajma gospodarstva.

Tokom sjednice bilo je riječi i o zdravstvenom sistemu u BiH.

Predsjedništvo stranke na svojim se ranijim sjednicama bavilo temama o braniteljima i obrazovanju, a nakon što obradi sva važne teme o kojima će se raspravljati i na javnim tribinama, sažetak tribina postat će program HDZ-a BiH za iduće izbore, o kojima je također bilo riječi na današnjoj sjednici.

Također, u narednih 15-ak dana HDZ BiH imat će zajedničku sjednicu svih izbornih stožera gdje će se vidjeti na koji će se način razvijati čitava kampanja stranke. Idući tjedan održat će se i sjednica Predsjedništva HNS-a.