Počeo sastanak lidera
0

Čović i Tihić optimisti, očekuju dogovore

SRNA
(Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
U sjedištu SDP- BiH u Sarajevu nešto poslije 12.00 sati počeo je sastanak lidera stranaka koje čine kolegije oba doma parlamenta BiH, koji bi trebalo da razgovaraju o ispunjavanju uslova za nastavak evropsokog puta BiH i formiranju Vijeća ministara.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i predsjednik SDA Sulejman Tihić neposredno pred početak sastanka izrazili su optimizam.

Tihić je ponovio da očekuje da će biti usaglašena pitanja u vezi sa evropskim putem, a najavio je da će predložiti da se na sastanku razgovara i o pitanju mogućeg stopiranja realizacije 88 miliona eura iz IPA fonda koji su bili namijenjeni BiH za 2011. 

Prije početka sastanka, razgovarali su predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija.

Sastanak prati veliki broj novinara.

Sastanku prisustvuju predsjednici SNSD-a Milorad Dodik, SDS-a Mladen Bosić, HDZ-a BiH Dragan Čović, HDZ-a 1990 Božo Ljubić, SDA Sulejman Tihića, a domaćin je predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija.

Dodik je izjavio ranije da je uvjeren da će stranački lideri na ovom sastanku uspjeti da otklone sve zastoje u vezi sa zakonom o popisu stanovništva i zakonom o sistemu državne pomoći.
Kada je riječ o formiranju Vijeća ministara, Dodik je rekao da četiri mjesta moraju pripasti Republici Srpskoj, a od ostalih šest po tri Hrvatima i Bošnjacima.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić izjavio je da očekuje da na ovom sastanku "sve karte budu stavljene na sto i svi argumenti razmotreni da bi se konačno vidjelo da li postoji prostor za dogovor".

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović siguran je da će današnji susret dati šansu za dogovor o svim zakonima koji su preduslov evroatlantskog paketa za BiH.U HDZ-u 1990 su umjereni optimisti.

U SDP-u BiH se nadaju da će sastanak omogućiti pokretanje sa mrtve tačke pitanja formiranja Savjeta ministara, te da će se doći do rješenja o pitanju zakona koje BiH treba da usvoji do kraja ove godine, a koji se tiču njenog evropskog 

puta.