Sastanak u Mostaru
20

Čović i Sattler: Dužnosnici u BiH moraju doći do zajedničkih rješenja

G. Š.
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović sastao se danas u Domu HDZ-a BiH u Mostaru sa šefom delegacije Evropske unije u BiH i specijalnim predstavnikom EU u BiH ambasadorom Johannom Sattlerom.

Sastanku su prisustvovali i zamjenica predsjednika HDZ-a BiH Borjana Krišto i međunarodni tajnik HDZ-a BiH Josip Brkić.

Tokom susreta razgovarano je o aktualnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, funkcionisanju izvršne i zakonodavne vlasti na svim nivoima u BiH, te provođenju ključnih reformskih procesa.

Sattler je kazao kako političkim dijalogom i kompromisom dužnosnici u BiH moraju doći do zajedničkih rješenja koji će rezultirati integraciji, stabilnosti i napretku BiH.

Čović se zahvalio na podršci koju pruža EU i svi međunarodni partneri kako bi Bosna i Hercegovina u narednom razdoblju kroz set reformskih zakona ispunila kriterije i ostvarila napredak na putu ka Evropskoj uniji.

Istakao je da je dobivanje kandidatskog statusa u decembru prošle godine historijski korak u napretku naše zemlje i njenom putu u Evropsku uniju.

Također je naglasio da je fokus hrvatskih dužnosnika u tijelima vlasti ostaje usmjeren na daljnju provedbu 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije i ispunjavanje potrebnih uvjeta na putu prema punopravnom članstvu u EU.