BiH
166

Čović i Radončić: Naši odnosi su dobri, morat ćemo i trećeg partnera motivirati da sarađuje

Piše: I. Č.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović i predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić kazali su nakon sastanka u Mostaru da je njihova saradnja na zavidnom nivou, ali da moraju motivirati i trećeg partnera da sarađuje, aludirajući pritom na lidera SDA.

Nakon sastanka u Domu HDZ-a BiH u Mostaru lideri stranaka kazali su da su teme bile aktuelna politička situacija u Bosni i Hercegovini, saradnja dvije stranke, analiza onog što je dosad urađeno, onog što je trebalo biti urađeno i onog što bi trebali uraditi kao partneri do kraja ovog izbornog ciklusa.

Saradnja stranaka

Čović je kazao kako su njihovi odnosi na zavidnom nivou, ali da će zajednički morati motivirati i trećeg partnera iz Federacije BiH da sarađuje, kako bi napravili iskorak kada je riječ o bilo kojoj razini u Bosni i Hercegovini.

Fahrudin Radončić istakao je da je jučerašnji razgovor između predstavnika SDA i HDZ-a, prema njegovom rezonovanju, bio neuspješan, te da bi u protivnom danas puno lakše bilo razgovarati svima.

"Većina današnjeg razgovora išla je u tom smjeru kako deblokirati i animirati trećeg koalicionog partnera, da infrasrukturni radovi koje smo obećali građanima napokon počnu, da se više posvetimo rješavanju socijalnih i ekonomskih pitanja. Mi se svim silama moramo potruditi da to pokrenemo naprijed", poručio je Radončić.

Pitanje Mostara

Čović je napomenuo da je, kad je riječ o Mostaru i izbornom zakonodavstvu, upoznao kolege iz SBB-a o čemu su jučer razgovarali sa predstavnicima SDA.

"Prijedlog HDZ-a, odnosno HNS-a, u izbornom zakonodavstvu tretirao je izbor članova Predsjedništva, Doma naroda i pitanje Grada Mostara, sa vrlo konkretnim prijedlozima i za jedno i za drugo i za treće. Današnja naša procjena je da se čini sve da se ništa ne promijeni", kazao je Čović.