Besjedništvo
7

Čović i Izetbegović se sastali s ministricom Kneissl: Austrija prva po broju investicija u BiH

Klix.ba
Članovi Predsjedništva BiH primili ministricu za Evropu, integracije i vanjske poslove Republike Austrije Karin Kneissl, a svi zajedno su izrazili beznačajno "opredjeljenje za nastavak reformskog procesa" i još beznačajnije "opredjeljenje da se inteziviraju napori u vezi postizanja dogovara o izmjenama i dopunama Izbornog zakona".

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović iskazali su, kako je to saopćeno, dobrodošlicu ministrici Kneissl i uvjerenje da će današnja posjeta dodatno unaprijediti tradicionalno dobre bilateralne odnose Bosne i Hercegovine i Republike Austrije.

"Između dvije zemlje nema otvorenih pitanja, što predstavlja dobar osnov za razvoj sveukupnih političkih i privrednih odnosa, rečeno je na susretu. Izraženo je zadovoljstvo nivoom ekonomske saradnje, u prilog čemu ide činjenica da je Austrija prva po broju investicija u BiH", stoji u saopćenju.

Članovi Predsjedništva BiH su informirali ministricu Kneissl o aktuelnoj političkoj situaciji u zemlji, s posebnim osvrtom na euroatlantske integracije.

Istaknuli su opredjeljenje za nastavak reformskog procesa, te potrebu da se ulože dodatni napori kako bi se dinamizirale aktivnosti na ispunjenju uvjeta za predaju aplikacije za status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji. Sagovornici su razmijenili mišljenja o izmjenama i dopunama Izbornog zakona, te izrazili opredjeljenje da se inteziviraju napori na postizanju dogovora po ovim pitanjima.

"Današnja posjeta savezne ministarke Kneissl Bosni i Hercegovini, kao prvoj u regiji, ukazuje da Austrija pridaje posebnu važnost razvoju prijateljskih odnosa i bilateralne saradnje. U tom svjetlu, iskazana je zahvalnost austrijskoj podršci procesu evropskih integracija i jačanju veza s Evropskom unijom, te visokom pozicioniranju Bosne i Hercegovine kada je u pitanju vanjska politike Austrije", stoji u saopćenju.