Čović i Izetbegović nakon sastanka Brdo-Brijuni: BiH će se sama brinuti o svojoj sigurnosti

A
Anadolija
25.11.2015. u 22:00
68
93
Čović i Izetbegović nakon sastanka Brdo-Brijuni: BiH će se sama brinuti o svojoj sigurnosti
68
Čović i Izetbegović nakon sastanka Brdo-Brijuni: BiH će se sama brinuti o svojoj sigurnosti
Nakon izvanrednog sastanka na vrhu Predsjedničkog procesa Brdo-Brijuni u Zagrebu predsjedavajući i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović i Bakir Izetbegović izjavili su kako je sigurnosna situacija u BiH u pod nadzorom institucija države, te kako nema potrebe niti bi dozvolili bilo kakav nadzor stanja izvana.
Čović je kazao kako je BiH danas siguran partner u borbi protiv terorizma, te kako će se tu suradnju nastojati dodatno osnažiti.

Na pitanje je li Hrvatska od američke administracije na neki način zadužena za nadzor sigurnosnog stanja u BiH, vezanog uz najnovije terorističke napade, a kako se spekuliralo u medijima, Čović je odgovorio negativno.

"Mi moramo autonomno djelovati u BiH, ali isto tako moramo osposobiti naše agencije i institucije, sigurnosne, pravosudne, policijske da budu na razini zadatka", rekao je Čović.

Čović je kazao kako se sigurnosni nadzor obavlja isključivo autonomno, ali uz suradnju sa svim partnerima i globalno jer je to, kako je naglasio, jedini način borbe protiv terorističkih prijetnji sigurnosti.

"Ali da će neko izvana nadzirati proces u BiH, to sigurno neće", zaključio je Čović.

Sigurnosnu situaciju u BiH nazvao je zahtjevnom, složenom i teškom te punom iskušenja, kao i u ostatku svijeta.

Kazao je kako BiH možda ovu situaciju podnosi lakše nego Brisel i Belgija, zbog, kako je rekao, bolje prilagodbe ambijentu.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je ocjenu kako Hrvatska po nalogu američke administracije nadzire stanje u BiH nazvao neozbiljnom i besmislenom.

"Bosna i Hercegovina će sama da se brine o svojoj sigurnosti", poručio je Izetbegović.

Govoreći o  izvanrednom sastanku na vrhu Predsjedničkog procesa Brdo-Brijuni u Zagrebu i potpisanom sporazumu između učesnika, Čović je izrazio nadu kako ovaj proces neće s vremenom "zahladiti" i biti zapostavljen, kao neki drugi potpisani sporazumi do sada, poput Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović sastanak u okviru Predsjedničkog procesa Brdo- Brijuni ocijenio je kvalitetnim i konstatirao kako pomirbu i suradnju u regiji mogu najbolje ostvariti danas okupljeni politički akteri.


Komentari (93)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: