BiH
64

Čović i Izetbegović danas o koalicionim odnosima SDA i HDZ-a

Piše: S. H.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednici SDA i HDZ-a Bakir Izetbegović i Dragan Čović održat će danas novi sastanak, a glavna tema će biti preispitivanje odnosa u koaliciji nakon sve izraženijih nesuglasica u radu, prije svega Parlamenta FBiH, gdje uprkos koaliciji zastupnici SDA i HDZ-a imaju suprotne stavove.

Čović je najavio da je potrebno preispitati odnos sa SDA, dok iz SDA naglašavaju da neće prihvatiti nijedan zakonski prijedlog koji dovodi u pitanje Ustavni sud BiH.

To se prije svega odnosi na prijedlog HDZ-a i SNSD-a da u narednom periodu predlože novi zakon o Ustavnom sudu BiH, koji bi podrazumijevao izbacivanje stranih sudija iz te ustanove.

Čović je poručio da jasno želi iskristalisati ko je pozicija, a ko opozicija u FBiH, jer su prema njegovim riječima parlamentarne većine u posljednje dvije godine nekoliko puta mijenjale mišljenje u zavisnosti od dnevnog reda.

Sudeći prema dosadašnjim sastancima lidera teško je očekivati neke značajnije promjene u međusobnom odnosu SDA i HDZ-a, a s obzirom na nadolazeće praznike značajnije promjene vjerovatno ne možemo očekivati do početka sljedeće godine.