BiH
0

Čović i Dodik o finansiranju ureda Glavnog pregovarača BiH sa EU

FENA
Lider HDZ-a Dragan Čović smatra da Bosna i Hercegovina ne smije ostati iza Hrvatske i Srbije u integriranju u Evropsku uniju, te da što prije treba da otkloni i problem oko finansiranja Glavnog pregovarača BiH sa EU.

On je u izjavi novinarima u Banjoj Luci naglasio da je u ovom trenutku najbitnije da naša zemlja potpiše Sporazum sa EU i vjeruje da će to biti urađeno bez obzira na sve probleme.

"Potpisivanje Sporazuma znači jako mnogo, ali to je tek početak puta ka evropskim integracijama", naveo je Čović i dodao da se u tom smislu treba stvoriti ambijent, ali i budžet svima onima koji treba da rade na tom projektu.

Lider HDZ-a je dodao i da ne može razumijeti ljude koji uskraćuju budžet Uredu glavnog pregovarača BiH sa EU kako bi se ta aktivnost radila, a s druge strane zagovaraju integriranje BiH u Evropu.

Nije želio da kaže ko je kriv zbog toga, te naveo da se taj problem mora žurno otkloniti, ali i da to ne može i neće biti prepreka da BiH krajem narednog mjeseca potpiše Sporazum sa EU.

Komentirajući isto pitanje lider SNSD-a Milorad Dodik je naveo da je krivac za obustavljanje finansiranja aktivnosti Ureda glavnog pregovarača BiH sa EU Direkcija za evropske integracije, koja "želi da monopoliše poslove vezane za Evropu i umjesto da bude samo servis za Glavnog pregovarača nameće se kao najvažnije mjesto".

Dodik je rekao da je svaka zemlja imala svog pregovarača sa EU sve dok nije poslata punopravna članica, te smatra da u budžetu zajedničkim institucija ima novca za tu svrhu i da finansiranje bh. pregovarača ne bi trebalo da bude problem.