|

Čović i Dodik nisu došli na uskršnji prijem, kardinal Puljić poručio da bez istine nema povjerenja

Čović i Dodik nisu došli na uskršnji prijem, kardinal Puljić poručio da bez istine nema povjerenja
221
F
FENA
22.4.2019. u 13:25
100
komentara
221

dijeljenja
1/9 Foto: FENA
2/9 Foto: FENA
3/9 Foto: FENA
4/9 Foto: FENA
5/9 Foto: FENA
6/9 Foto: FENA
7/9 Foto: FENA
8/9 Foto: FENA
9/9 Foto: FENA
Nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, obraćajući se zvanicama na prijemu organiziranom povodom Uskra kazao je da na Kristovu uskrsnuću se temelji kršćanska vjera, a i nada te da zato želi, ne samo vjernicima nego svim ljudima, da svako vjerničko slavlje jača čovjeka u nadi, ali i osposobljava ga biti više čovjek među ljudima ljudskiji.
"Ovo spominjem jer sam kao sin ove zemlje iskreno zabrinut nad tamnim oblacima beznađa koje pritište mnoge ljude, te ih vodi u očaj sve dotle da dignu ruku na svoj vlastiti život. To nas posebno zabrinjava. Posebno nas potresaju tragedije koje donosi zločin kada ljudi dignu ruku nad tuđim životima uzurpirajući ono što Bogu pripada - gospodariti tuđim životima, dakle ubojstvo, razbojništva, ubijanje nerođene djece, zloupotreba djece, to je zločin koji optrerećuje naše pondeblje i podneblje čovječanstva", istaknuo je kardinal Puljić.

Po njegovim riječima, u našoj zemlji toliki se izjašnjavaju vjernicima, "a ta vjera se niječe na svakom koraku, kršeći osnovne Božje zapovijedi, te se uvuklo toliko nemorala, kriminala, korupcije...“

"Svi želimo da dođe do procesa pomirenja, praštanja i vraćanja povjerenja. Ali bez istine i pravde nema povjerenja. Sve dok se svaki događaj ne nazove pravim imenom: da je zločin - zločin, bez obzira ko ga napravio, teško je vratiti povjerenje. Svi koji opravdavaju zločin ili ga niječu postaju dionici zločina", naveo je kardinal Puljić.


Istaknuo je da "pravo na moje osobno dostojanstvo, slobode i ljudska i građanska prava - to se ne daje, nego u društvo se ugrađuje“.

"Pravo na rad se ne daje, nego se stvaraju uvjeti da se ta prava ostvaruju. Pravo na privatno vlasništvo, to država ne daje nego poštuje, i osigurava ostvarenje tih prava. Pravo na identitet vjerski, kulturni i nacionalni. To ne daje ni stranka, ni država, ni međunarodna zajednica, nego vlast osigurava ostvarenja tih prava", kazao je Puljić.

Dodao je da je sin ove zemlje i zato s ljubavlju govori, nikoga ne napada, nego želi da "istinski, zajedno gradimo bolju budućnost“.

"Treba ovu zemlju voljeti, a ono što se voli za to se žrtvuje. Jasno i izgrađivati ovu zemlju da se u njoj osjećamo sigurni, kao kod kuće. U tom duhu želim da ovakva druženja stvaraju klimu da slavlje pređe u život", kazao je kardinal Vinko Puljić, obraćajući se brojnim zvanicama među kojima su bili članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, premijer Federacije BiH Fadil Novalić, kao i predstavnici diplomatskog kora, međunarodnih organizacija, te predstavnici političkog, javnog i vjerskog života.

Prijemu nisu prisustvovali predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, kao ni lider HDZ-a BiH Dragan Čović.
Prijavi grešku


Komentari (100)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...