New York
0

Čović i Crnadak na zasjedanju Generalne skupštine UN

SRNA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović i ministar inostranih poslova Igor Crnadak prisustvovat će danas u New Yorku zasjedanju Generalne skupštine UN.

Čović i Crnadak će poslijepodne prisustvovati prijemu EU, čiji su domaćini predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk i visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Federika Mogherini.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH će u večernjim časovima biti na prijemu koji američki predsjednik Donald Trump organizuje povodom zasjedanja Generalne skupštine UN.

Za danas su planirani i bilateralni susreti Crnadka sa generalnim sekretarom OEBS-a Tomasom Gremingerom i ministrom inostranih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom.

Čović će se sutra obratiti na generalnoj debati zasjedanja Generalne skupštine UN, nakon čega će u večernjim časovima prisustvovati večeri lidera zapadnog Balkana, koju priređuje Mogherini.

Posljednjeg dana posjete u četvrtak, 21. septembra, Čović će, na marginama zasjedanja Generalne skupštine UN, imati niz bilateralnih susreta, među kojim i sa generalnim sekretarom UN Antonijom Guteresom, najavljeno je iz Predsjedništva BiH.

Sutra će Crnadak učestvovati na radnom doručku Vijeća za regionalnu saradnju kojem će prisustvovati ministri vanjskih poslova zemalja zapadnog Balkana i komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Hahn.

Ministar vanjskih poslova BiH istog dana sastat će se s generalnim sekretarom Stalnog arbitražnog suda Hugom Hansom Siblezom, a prisustvovat će i prijemu koji organizuje ministar inostranih poslova i međunarodne saradnje Ujedinjenih Arapskih Emirata šeik Abdulah Bin Zajed Al Nahjan.

U četvrtak, 21. septembra, Crnadak bi trebalo da učestvuje na ministarskom doručku Grupe prijatelja medijacije, a istog dana planirani su trilateralni susreti šefova diplomatije Turske, Srbije i BiH, kao i Turske, Hrvatske i BiH.

Planirano je i njegovo učešće na sastanku ministara inostranih poslova zemalja članica Centralnoevropske inicijative, a u večernjim časovima bi trebalo da prisustvuje prijemu čiji je domaćin njemački šef diplomatije Zigmar Gabrijel.

U petak, 22. septembra, Crnadak će učestvovati na sastanku ministara inostranih poslova Američko-jadranske povelje, čiji je domaćin ministar inostranih poslova Makedonije Nikola Dimitrov.

Istog dana, planirano je učešće Crnadka na sastanku ministara inostranih poslova Grupe prijatelja Alijanse civilizacija.