Sastanak u Mostaru
35

Čović i Butković se sastali pred potpisivanje ugovora za cestu koja spaja Ravno i Dubrovnik

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović i ministar mora, prometa i infrastrukture u Vladi Republike Hrvatske Oleg Butković su se sastali u Mostaru povodom potpisivanja ugovora u Ravnom za izgradnju ceste koja povezuje ove dvije zemlje.

Nakon zatvorenog sastanka u zgradi HDZ-a BiH u Mostaru, Čović i Butković su okupili na koordinacijskom sastanku dužnosnike prometa i infrastrukture u RH i BiH, nakon čega će se delegacije uputiti u općinu Ravno.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Tamo će ugovor za projekt izgradnje regionalne ceste R428, dionica Zavala - Orahov Do - Granica RH (Slano), prema protokolu u 12:30 sati potpisati načelnik općine Ravno Andrija Šimunović i ministar mora, prometa i infrastrukture u Vladi RH Oleg Butković. Nakon što svoje potpise na ugovor svečano stave Butković i Šimunović u Ravnom će se prema najavi u 13 sati medijima obratiti potpisnici ugovora i lider HDZ-ai HNS-a BiH Dragan Čović.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Predmetna dionica u BiH, cesta od Zavale, preko Češljara, do Orahova Dola, duga je deset kilometara, a vrijednost izrade tehničke dokumentacije iznosi oko 154 hiljade KM, što finansira Vlada HNK koja će učestvovati i u troškovima izvlaštenja privatnih zemljišnih parcela koje će se naći na samoj trasi.

Rekonstrukcija deset kilometara hercegovačke cesta povezuje Općinu Ravno i Dubrovnik te spaja saobraćajnice hrvatskog juga s međudržavnim graničnim prelazom Slano - Orahov Do – Ravno je strateški važan projektu za južni prostor naše zemlje, jer spojem s Hrvatskom omogućava izlasku na more preko ovog graničnog prelaza.

Hrvatska s izgradnjom tri kilometra ceste sa svoje strane već kreće, za što je u Dubrovniku ugovor potpisan polovinom februara, a naše Ministarstvo saobraćaja i veza, istovremeno radeći na pripremi rekonstrukcijskih zahvata s bosanskohercegovačke strane granice, privodi kraju izradu tehničke dokumentacije, nakon čega će se raspisati konkurs za izvođača radova.

Premijer HNK Nevenko Herceg je nakon potpisivanja ugovora u Dubrovniku 13. februara, kazao kako se nada da će se do mjeseca maja ove godine taj proces okončati, te da će početkom jeseni svi preduslovi biti ispunjeni za izlazak mašina na teren.