Konferencija u Mostaru
6

Čović: Evropske integracije imperativ, probleme u vezi s uspostavom vlasti rješavati unutar BiH

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Danas i sutra u Mostaru se održava druga međunarodna naučna konferencija pod nazivom "Economic System of European Union and Accession of Bosnia and Herzegovina - Challenges and Policies Ahead". Konferenciju je svojim obraćanjem otvorio njen pokrovitelj Dragan Čović, član Predsjedništva BiH.

Konferenciju organizuju Ekonomski fakultet Sveučilišta u Mostaru i Asocijacija za studije Evropske zajednice u BiH (ECSA BiH), a bit će izloženo 40 naučnih radova uz učešće izlagača iz sedam zemalja.

Čović je na početku kazao da su ovakva okupljanja važna zbog naučnog doprinosa iskoraku u polju evropskih integracija naše zemlje.

"Snažno ćemo i dalje zagovarati evropske integracije. To je imperativ, prioritet svih prioriteta, kada je riječ o Bosni i Hercegovini, ne samo njenoj vanjskoj politici, nego i osnovi unutrašnje politke", izjavio je Dragan Čović.

Kazao je da zahtjev za članstvo Evropske unije nije bio zasluga jednog pojedinca, već svih onih prijatelja iz EU koji su nam omogućili da to uradimo, a posebno zasluga naših europarlamentaraca.

"Iskušenja koja ispred sebe imamo sami trebamo rješavati uz pomoć prijatelja iz Evropske unije, prije svih Republike Hrvatske, ali svih onih članica s kojima ćemo ovih dana razgovarati o tome kako nadomjestiti slabosti koje pokazujemo u funkcionisanju Bosne i Hercegovine, da ne ostave traga kada je riječ o dinamici priključenja Evropskoj uniji", naglasio je Čović.

Dodao je da je snažan zagovornik toga da se problemi u vezi s uspostavom vlasti rješavaju unutar Bosne i Hercegovine, tražeći zajednička rješenja koja su bazirana na Ustavu Bosne i Hercegovine, ali s druge strane da reformska agenda mora sadržavati, redefinirano, sve elemente kako bi bila nadomještena vremenska praznina koja je postojala u posljednje vrijeme.

"Vladavina prava i sve što trebamo napraviti u ekonomskom sektoru Bosne i Hercegovine je važno, ali primarno u našoj nauci trebamo inkorporirati ono što mi jesmo, dio evropske porodice. Do nas je koliko će nama trebati da postanemo dio evropskih institucija, a ne treba zanemariti da već u maju imamo izbore za Evropski parlament, koji mogu sadržavati jedan novi pristup proširenju. Bitnije mi je da se prilagodimo reformama u svim segmentima života za taj evropski put, nego konkretan datum otvaranja pregovora i dobijanje statusa kandidata. Duboko vjerujem da smo spremni na ovaj iskorak te da ćemo čitav paket reformske agende uskoro ponuditi našim evropskim prijateljima", zaključio je Čović.

Osim Dragana Čovića, kao pokroviteljica konferencije pojavljuje se i Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica Republike Hrvatske.