BiH
0

Čović: Diskontinuitet teritorija kako bi se zadovoljila sva tri naroda

FENA
Predsjednik HDZ-a Dragan Čović izjavio je danas da kada govori o novom uređenju BiH, pri čemu misli na federalizaciju, jedno od načela koje će se prepoznati u deklaraciji koju će hrvatske stranke potpisati 21. septembra u Kreševu, bit će da se osigura mogućnost i diskontinuiteta teritorija kako bi se uobličile federalne jedinice u BiH, zavisno od toga koliko će ih biti.

Time bi svaki od tri konstitutivna naroda, dodao je, na identičan način zadovoljio svoje potrebe u BiH.

Čović je istaknuo da nijedna hrvatska stranka ne može prihvatiti građansku, unitarnu BiH, ili aktuelnu dvoentitetsku BiH, kao konačnu realnost.

"Oni koji danas zagovaraju isključivost, koji su, bojim se, malo i nervozni kada je u pitanju današnja problematika, reforma policije, a sutra ustavna, iza sebe često kriju poruke koje teže nečemu što se zove unitarno, građansko itd", kazao je Čović na pres-konferenciji i dodao da smatra da to nema budućnost, zbog čega treba razgovarati kako bi se spustile tenzije u BiH.

Čović je, nakon sastanka koji je održan u okolini Banje Luke na inicijativu predsjednika PDP-a Mladena Ivanića i uz prisustvo i lidera SNSD-a Milorada Dodika i HDZ-a 1990 Bože Ljubića, kazao da je "prošlo vrijeme 90-ih i da treba razmišljati na drugačiji način, kako se razmišljalo prije 15 godina".

Istaknuo je i da je BiH danas predaleko od Evropske unije, dok je Hrvatska skoro pred vratima te evrospke asocijacije, kao i Srbija.

"Bojim se da su danas daleko ispred nas i Albanija i Makedonija", kazao je lider HDZ-a i dodao da je to poruka za bh. političare da počnu drugačije razmišljati.