BiH
55

Čović: Diplomatsko-konzularna mreža BiH je katastrofalna

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Na današnjem druženju s novinarima predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović kazao je kako je diplomatsko-konzularna mreža Bosne i Hercegovine katastrofalna, ističući kako time "ne želi uvrijediti nikoga".

On je istakao kako naša država nema problem s brojem diplomata već da ima problem s uvezivanjem diplomatskih predstavništava sa centralom koja se nalazi u Sarajevu.

Čović je ispričao i kako se prilikom posjete stranim zemljama bh. ambasadori prvo pozdrave sa članovima bh. delegacije i odmah nakon toga počnu "kukati" kako im mnoge stvari fale.

On je dodao i da mi ne možemo pričati o ekonomskoj diplomatiji za koju imamo dobre preduvjete sve dok se diplomatsko-konzularna predstavništva ne uvežu sa centrala u BiH.

Što se tiče Oružanih snaga i broja vojnika, on je postavio pitanje šta za državu BiH znači 10 hiljada pripadnika Oružanih snaga kada najveći broj tih vojnika čuva imovinu koja nikome ne treba. Dodao je i da tu imovinu niko neće jer je preskupa.

Čović je odgovorio i na pitanje o uređivačkoj politici BHRT-a ističući kako novinari BHRT-a najbolje znaju jesu li neovisni i da on nikada do sada nije komentarisao kako svoj posao rade novinari.

"Lično ću uvijek podržati novinare bez obzira šta je mislim o profesionalizmu i uređivačkoj politici nekih medija. Dakle, podržavam medije u profesionalizmu. BHRT najbolje zna ima li uvjete za profesionalizam počevši od uredništva do finansijskih uvjeta", rekao je Čović.